Diskussion:Historisk-kritisk metode

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hedder det ikke Tekstkritik? (Istedet for Textkritik)

Der er andre problemer i denne artikel. En specialist må se på den. -- Sebastjan 23. juli 2005 kl. 16:10 (CEST)
Da Sebastjan nævnte mit navn, da han postede sit indlæg, kiggede jeg lidt på artiklen. Jeg har kun rettet lidt sprogligt, da den også falder uden for mit felt. Jeg lægger en besked på Kefas diskussionsside, så han kan kigge på den engang ved lejlighed.--Heelgrasper 24. jul 2005 kl. 05:49 (CEST)
Har ikke gennemlæst artiklen endnu, blot skimmet den, men skal nok kigge lidt nærmere på den, når jeg får stunder. --Kefas 2. aug 2005 kl. 13:54 (CEST)
Det er tydeligt, at der er en terminologisk uklarhed vedrørende denne artikel. I hovedsagen handler artiklen om en bestemt indfaldsvinkel til bibellæsning, ikke om den historiske metode, der knytter sig til kildekritik af tekster i almindelighed. Forvirringen bliver ikke mindre af, at der er sket en udvikling i begrebsanvendelsen i historiefaget. Hvor kildekritikken tidligere var omtrent synonym med historisk metode, er der nu udviklet en egentlig sondring mellem historisk metode forstået som "den fremgangsmåde, man må anvende for at nå til en erkendelse af fortidens menneskeliv" og kildekritik, "betegnelsen for en undersøgelse af, hvor forfatteren til en tekst har sin viden fra" (jf:Kristensen, Bent Egaa (2007) Historisk Metode: En Indføring I Historieforskningens Grundlæggende Principper. København: Hans Reitzel., hhv s. 13 og s. 25) I historiefaget skelner man altså oftere mellem den overordnede kritiske tilgang og den specifikke tilgang til spor af menneskelig aktivitet i fortiden. (Kristian Erslev var opmærksom på denne sondring allerede i 1911, da han udgav Historisk Teknik. Den Historiske Undersøgelse Fremstillet i Sine Grundlinier Mit forslag er, at der oprettes en artikel Historisk metode, som belyser dette, mens denne artikel indordnes herunder som harflertydig, alternativt at den indordnes i hierarkiet under kristendom--Ramloser (diskussion) 24. okt 2017, 11:31 (CEST)