Diskussion:Hjortens Flugt (digt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg er begyndt at resumere handlingen. Andre er meget velkomne til at hjælpe mig. --Cayrouses (diskussion) 19. feb 2020, 13:29 (CET)

Bravo! --AukenSune (diskussion) 20. feb 2020, 09:12 (CET)

Cayrouses Jeg overvejer, om ikke man skulle lade handlingsreferatet lidt mere spejle gangen i bogen. Ville du have noget imod, at jeg pillede lidt i det for at få givet en præsentation, der mere følger bogens egne bevægelser. --AukenSune (diskussion) 24. feb 2020, 09:34 (CET)

Det er pudsigt, for jeg havde netop konstateret, at mit referat er fuldstændigt omvendt - kronologisk set, idet selve hjortens flugt kommer sent i referatet. Så jeg er helt enig, og du er meget velkommen til at redigere. Jeg skrev referatet umiddelbart efter en nylæsning af digtet, og derfor blev det - i for høj grad - et værktøj til at give mig selv overblik - snarere end til at hjælpe andre med at få overblik. --Cayrouses (diskussion) 24. feb 2020, 09:45 (CET)

Skønt, vi er enige. Jeg har rodet lidt med begyndelsen. Der skal stadig gøres meget. --AukenSune (diskussion) 26. feb 2020, 14:36 (CET)

Jeg har lige konstateret at Richard Wagner arbejdede på Tristan og Isolde samtidigt med at Winther skrev Hjorten. Også i Frankrig var middelalderen i højsædet. Men i indledningen til min udgave får man ikke at vide, at der var tale om en europæisk bølge ... Og jeg må ikke indføje det i artiklen, da det ville være original forskning. Men jeg ville gerne vide mere om, hvem der inspirerede hvem.--Cayrouses (diskussion) 26. feb 2020, 16:55 (CET)

Adelens rolle[rediger kildetekst]

Da jeg overvejede mit handlingsreferat, tænkte jeg først, ligesom AukenSune, at kun nogle af hovedpersonerne hørte til adelen. Men Folmer Sanger er jo dronningens nærmeste fortrolige og hendes forlængede arm. Han er ikke et almindeligt menneske, men tæt knyttet til det kongelige hus. Endvidere er Gulitze heller ikke af folkelig oprindelse: "Jeg stammer fra en høvding, hisset på Lante Ryn. Stolt tindred hendes blikke, under de sorte bryn." Og hendes datter bliver kongens elskerinde. Derfor valgte jeg den formulering, "at alle hovedpersonerne er knyttet til adelen".--Cayrouses (diskussion) 2. mar 2020, 11:28 (CET)


Cayrouses Det er en virkelig interessant diskussion, og jeg forstår godt, hvad du mener.Men ud over de her nævnte personer er der også mølleren samt Jørgen og Anna. Man kunne vælge at sige, at de er bipersoner, og at derfor alle hovedpersonerne er knyttet til adelen, som du redegør for det, men det er værd at lægge mærke til at Jørgen og Anna har deres egen selvstændige historie - inklusive at en af sangene er opkaldt efter dem. Når det er værd at lægge mærke til, er det, fordi det par helt tydeligt og det er givetvis intenderet genkalder Winthers "Træsnit", der alle gennemspiller en kærlighedshistorie med parrets navne som titel (altså lige som sangen i Hjortens FLugt. Det er en i digtene selv erklæret pointe i træsnittene, at det store kærlighedsdrama godt kan udspille sig blandt de lavere klasser på landet. Når man derfor insisterer på adelsmiljøet, er man i fare for at negligere Winthers fremhævelse af kærlighedsdramet i de lavere kredse. --AukenSune (diskussion) 2. mar 2020, 19:31 (CET)

Formelt har du ret AukenSune, og jeg tror gerne at Winther ville give dig ret. Men for mig, der har genlæst digtet efter fyrre års glemsel, står Anne og Jørgen i baggrunden på linje med Jens Pode og Karen hvadhedderhunnu. Møllen er en passage mod det vigtige: Stranges møde med Gulitze. --Cayrouses (diskussion) 3. mar 2020, 09:29 (CET)


Cayrouses Det indtryk forstår jeg såre udemærket. Er det i øvrigt ikke sjovt at læse den igen? Jeg har altid værket i hovedet som noget meget støvet, men hver gang jeg faktisk begynder at læse i det, synes jeg, det er skønt skrevet. Anyway: Jeg har prøvet at lave en lidt blødere "mellemformulering" og at trække hovedhandlingens forbindelse til kongehuset tydeligere op. Se, hvad du synes. Har du i øvrigt en sidetalshenvisning på denne bemærkning, for jeg kan ikke finde den? "En fodnote i 1929 udgaven (21. oplag) gør opmærksom på at Rhitra (sådan hedder hun) snarere er en zigøjnertype end en slavisk type." --AukenSune (diskussion) 3. mar 2020, 10:17 (CET)

Ja, AukenSune, det er skønt skrevet og der er passager på højde med "Guldhornene". Det var en fornøjelse at genlæse det - og fornøjelser bliver sjældnere, og derfor mere værdsatte, når man nærmer sig de firs.Fodnoten står på side XIV, det er nemlig i forordet. Venlig hilsen fra Mio --Cayrouses (diskussion) 3. mar 2020, 10:37 (CET)

Cayrouses Arh naturligvis: Jeg har fat i en forkert udgave. Når jeg ser Winther og 1920'erne, så tænker jeg Poetiske Skrifter, hvor Hjortens Flugt også står. Men det er vist en selvstændig udgave, du henviser til. Det er derfor, jeg ikke kan finde citatet. Den udgave har jeg ikke. Kan du overtales til at sætte den på bibliografien til artiklen og at indføje en fodnote? --AukenSune (diskussion) 3. mar 2020, 10:49 (CET)

Ja, jeg har netop gjort det. Min udgave er i billigbogsformat, men såre rigt udstyret med guld på bindet. --Cayrouses (diskussion) 3. mar 2020, 11:54 (CET)

Jeg skal lige huske at sige, at ovennævnte opdeling i hoved- og bipersoner ikke bare skyldes min vurdering, men at den er foretaget af Verner Dahlerup i indledningen til min udgave side X: "Det er dog kun Bipersonerne (som Mølleren og de andre Bønder)... som i enhver Henseende er opfundet af ham selv." Så jeg er ikke alene om den kategorisering. Men derfor er spørgsmålet naturligvis ikke endeligt afgjort.--Cayrouses (diskussion) 5. mar 2020, 10:12 (CET)