Diskussion:Janis Varoufakis

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hvordan translittereres Γιάνης til dansk?[rediger kildetekst]

Ikke "Yanis" i hvert fald. Det er en engelsk translitteration. Γι, skal det translittereres J elle G(i)? --Madglad (diskussion) 30. okt 2017, 23:20 (CET)

Hej Madglad. Det staves Giannis på græsk, men her udtales g (gamma) som j, jeg vil tro at vi på dansk enten skal skrive navnet sådan som det udtales, altså Janis, eller Gianis, men der vil folk så sandsynligvis komme til at udtale det forkert, da Gia ikke udtales som ja på dansk. Yanis er den engelske måde at stave det på. Jeg synes at Janis er det mest korrekte. Der er samme problematik med navnet Γιώργος, men det oversættes ofte til andre sprogs former af navnet, på engelsk George, se f.eks. sangeren en:George Dalaras, der dog på dansk skrives med den engelske form George selv om vi har formen Georg på dansk. Men grækere som er kendte er ofte kendt med en engelsk form af navnet udenfor grækenland. Et andet eksempel med George er politikeren el:Γιώργος Α. Παπανδρέου, der på engelsk kaldes en:George Papandreou. Den danske artikel kaldes Georgios Andrea Papandreou, men inde i teksten og under billedet står der Georg(e) Papandreou. Men for at vende til bage til Janis Varoufakis, så er jeg helt enig med dig i, at det i hvert fald ikke skal staves med Y på dansk. Skal vi ikke bare stave det Janis med J? Mvh. --EileenSanda (diskussion) 8. nov 2017, 11:39 (CET)
Jeg er helt enig med Eileen. Tænk hvis nogen troede da Yanis udtales med y- som i ymer! Janis må være den eneste fornuftige måde. - Noget andet er at græsk har - som dansk - bløde konsonanter som det bløde d (som i øen Rodos) eller det bløde g som dansk engang havde i ord som sige eller låg (som netop i det nævnte Jorgos). Men øen hedder nu engang Rhodos med hårdt d på dansk, og selv om det vil komme tættest på den græske udtale at skrive Jorwos, tror jeg næppe at nogen vil bruge det for alvor. --Hartmut Haberland (diskussion) 11. nov 2017, 15:59 (CET)
Hermed omdøbt til Janis Varoufakis. --Madglad (diskussion) 11. nov 2017, 16:53 (CET)