Diskussion:Johann Wenth

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kristendom Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kristendom, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Kristendomsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Billede/illustration[rediger kildetekst]

Jeg har idag bestilt et par ældgamle bøger ude over copyright-alder hjem via bibliotek. Måske er der et brugbart billede i en af dem. Der er også File:Reformationsmonumentet - Copenhagen - DSC08365.JPG (viser ordinationen af de syv biskopper), som er et hanefjed nærmere end de, der er i artiklen nu. M.v.h. Brams (diskussion) 30. okt 2017, 13:32 (CET)

Ja, det vil være fint hvis der skulle dukke et billede af ham op i en gammel bog. Den kategori på Commons havde jeg overset, så jeg vil udskifte med de fire nærbilleder monumentet rundt. -- Mvh PHansen (diskussion) 30. okt 2017, 17:45 (CET)

Jeg har - med rystende hånd - fra biblioteket nu hjemført Efterretninger om Ribe Domkirke, Kirkens Sognepræster og Biskopperne i Ribe Stift. Ved Stiftprovst Frost, Sognepræst til Domkirken i Ribe, R. af D. og Dbmd. - Ribe. Paa Forfatterens Forlag. Trykt i Christine sal. Hypohoffs Bogtrykkeri 1841.
Der er ingen billeder - desværre. Men der står lidt om Wenth og om tiden omkring ham. Jeg lægger det her på diskussionssiden i første omgang:
s. 22-23: "Reformationens store Værk var begyndt, men der var endnu meget tilbage, før Gjerningen kunde bære Frugt. Fremfor alt behøvedes oplyste og duelige Mænd, der kunde undervise Folket, og på disse var Mangel. Kun saaledes kan man forklare sig, at Kirkeordinantsen vil have, at Biskopperne skulle holde deres Tjenere til at læse den hellige Skrift, for at de kunne dannes til Prædicanter." ... "Den religiøse Cultus havde her i Begyndelsen sine store Vanskeligheder at kjæmpe imod. Den første evangeliske Præst ved Domkirken, som kaldtes hertil fra Viborg 1536, var Poul Pedersen Lemvig. Han kunde kun lidet eller intet udrette; thi Domcapitlets Kanniker modsatte sig med stor Iver Reformationen, og forstyrrede Gudstjenesten, saa ofte han forrettede den.
Den første evangeliske Biskop Johannes Vendt eller Vandalin. som havde bidraget meget til Reformationens Indførelse i Hertugdømmene, var ei heller paa sin rette Post; thi han kjendte ikke vort Modersmaal og kunne ikke holde offentlige Taler til Folket. 1)"
"Note 1) Ved de af ham anstillede Visitatser maatte han betjene sig af Tolke, saasom Thomas Knudsen i Hygum, Hr. Søren i Leirskov, Hr. Søren i Maltbæk, og Hr. Ægidius i Billum. - Thomas Knudsen erklærede sig allerede i 1520 for Luthers forbedrede Lære. Efter Reformationen blev han Provst, og fik en Trediedeel af Hygum Kirketiende. - Ps.: O Gud Fader din Sol saa Skjøn! o.f.v., som er forfattet af ham, var først indrykket i hans Søns Hans Thomassens Psalmebog, og findes endnu i Kingos Psalmebog.
Fra Vandalin nedstamme de sjællandske Biskopper Hans og Iver Vandal."

Den anden bog, Ribe Domkirke - I Anledning af Kirkens Hovedistandsættelse 1882 - 1904. Jacob Helms 1906, omtaler ikke Wendt. Den nævner, at gravsten/ligsten blev tilintetgjort ved restaurering af kirken i 1845, da blev Anders Sørensen Vedels ligsten sønderskåret (s. 89). Så hvad med Wendts? Jeg læste et eller andet sted på en slægtsforskningsside, at hans gravsten er under prædikestolen; men der var ingen kilder til det. M.v.h. Brams (diskussion) 2. nov 2017, 14:43 (CET)

Hvis du får lyst, kunne du omdisporere artiklen med indarbejdning af det nye materiale, evt. mere og uddybende.
Om bemærkningen om efterkommere herover
"... Fra Vandalin nedstamme de sjællandske Biskopper Hans og Iver Vandal."
Der står nederst her http://runeberg.org/dbl/18/0252.html at der er rejst tvivl om det:
"... Det har været antaget, at den senere bekjendte, lærde Wandal-Slægt nedstammede fra Biskop Joh. V.; men den grundige Kjender af Ribes Fortid, J. Kinch, har ytret en vistnok grundet Tvivl om denne Antagelses Rigtighed. ..."
-- Mvh PHansen (diskussion) 3. nov 2017, 09:46 (CET)