Diskussion:Kalk

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sammenskrivning med Calcit[rediger kildetekst]

Metalindustrien har i maj 2020 foreslået denne sammenskrivning. Dette mener jeg ikke vi skal gøre, fordi:

  • calcit er navnet på det ene af to mineraler med den kemiske sammensætning CaCO3, det andet er aragonit, som har en anden krystalstruktur, mens kalk er den overordnede betegnelse for materialer med denne sammensætning
  • betegnelsen kalk indgår også i beskrivelsen af materialer med anden kemisk sammensætning end kalciumkarbonat, fx læsket kalk, kulekalk og brændt kalk
  • betegnelsen kalk bruges jævnligt som synonym for den geologiske dannelse kalksten

Kalk er således den overordnede betegnelse for en række stoffer, som er opbygget af eller kemisk beslægtet med kalciumkarbonat, mens calcit er kalciumkarbonat med en bestemt krystalstruktur. VH Jensga (diskussion) 29. dec 2020, 19:17 (CET)

Tak for forklaringen. Jeg trækker sammenskrivningsforslaget tilbage. Jeg må indrømme at jeg ikke er ekspert - jeg blev faktisk mest mistænksom fordi kalk slet ikke har nogen interwiki-links til andre sprog. Er "kalk" en særligt dansk betegnelse? Jeg kan ikke umiddelbart finde nogen tilsvarende betegnelser på andre sprog. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 29. dec 2020, 19:31 (CET)
Hej Metalindustrien, nu har jeg linket artiklen til de andre sprog. Og samtidig fået (gen-) opfrisket min viden, ved at kigge på disse andre artikler m.m. Og derfor tilføjet lidt i artiklen. Kalk er et ord med mange betydninger, nogle mere stringente end andre. Og der er heller ikke enighed om betydningen: if Salmonsen er kalk ikke calciumkarbonat, if lex.dk/DenStoreDanske er det netop kun calciumkarbonat. Det engelske lime betegner oftest brændt eller læsket kalk, men kan også bruges om knust kalksten, ved jordbrugskalk. På tysk betegner Baukalk altid kun brændt eller læsket kalk. Omvendt fremstilles på Stevns ikke brændt kalk, men pulveriseret kalksten (=calciumkarbonat), under navnet faxe kalk. Det skal ikke være for nemt at skrive leksikon... VH Jensga (diskussion) 30. dec 2020, 11:21 (CET)