Mineral

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mineral (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Mineral)
Beryl

Mineraler er homogene, naturligt forekommende, faste, uorganiske stoffer med en defineret krystalstruktur og en bestemt kemisk sammensætning. Mineraler varierer i sammensætning fra rene grundstoffer over simple salte (som almindelig køkkensalt, NaCl) til meget komplekse silikater med i tusindvis af kendte former. Mineraler bliver dannet gennem geologiske processer. Studiet af mineraler kaldes mineralogi. Hidtil er der beskrevet over 3.500 forskellige mineraler, og der opdages hvert år nye.

Et grundfjeld og sedimentet, der dækker grundfjeldet (de organiske komponenter undtaget) er opbygget af mineraler. De mineraler, der indgår i almindelige jordarter og bjergarter (bjergartsdannede mineraler) udgør kun et fåtal af alle kendte mineraler. Der findes også faste, ikke-krystalinske stoffer, som dannes ved geologiske processer (f.eks. vulkansk glas), der pr. definition ikke er mineraler.

Mange mineraler er vigtige råstoffer i kemisk og metallurgisk industri, og kaldes da industrimineraler. Mineraler som indeholder tungmetaller, dvs. metaller med en tæthed større end fem, kaldes ertsmineraler.

Se også[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: