Diskussion:Kampsport

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Titel på artiklen[redigér wikikode]

Eftersom artiklen omhandler både kampsport og kampkunst burde artiklens titel være "Kampsport og kampkunst". Et alternativ er, at artiklen opdeles i to artikler under henholdsvis "Kampsport" og "Kampkunst". --Kontoreg 6. mar 2013, 10:16 (CET)

Man kunne overveje om "kampkunst" overhovedet er relevant i en bredere sammenhæng. Der findes forskellige kampteknikker, som trænes, og det sker i et rammeværk, som generelt kaldes for "sport". --Palnatoke (diskussion) 9. marts 2013, 12:04 (CET)
Både kampkunst og kampsport har deres relevans som selvstændige artikler eller emner i en samlet artikel, fordi deres oprindelse, formål og metode er/kan være forskellige. Sport tillader naturligvis ikke teknikker, der er livsfarlige og hvorfor skulle disse teknikker egentlig også trænes, når formålet er konkurrence? På overfladen synes kampkunst og kampsport måske at være synonyme begreber, fordi teknisk kan flere af teknikkerne have ens bevægelsesmønstre, hvis man ser bort fra de farlige teknikker. Under overfladen gemmer sig et formål og metode, der adskiller kampkunst og kampsport. Hvis formålet er sport, vil teknikker og træningsmetoder rette sig ind efter dette formål. Hvis de tilhørende træningsmetoder ikke kan resultere i, at formålet kan nås, vil sportsudøveren selvsagt ikke kunne klare sig i sportskonkurrencerne. Det er ikke ualmindeligt, at sportudøvere bruge flere timer hver dag på kun en enkelt teknik for at optimere hurtighed og effektivitet i forhold til målområdet. Manglende incitiment eller tid til at beskæftige sig med øvrige forhold inden for den pågældende disciplin, kan derfor blive kulturdannende inden for disciplinen. Jo mere elitepræget konkurrencen bliver, jo mere udtalt bliver dette fænomen. Endvidere vil udøvere, som træner kampkunst med berettigelse kunne hævde, at denne artikel er et produkt af ignorante forfattere, såfremt vi foretager generaliseringer samt hævder, at kampsport, kampkunst og sport er synonymer. --Kontoreg 9. mar 2013, 13:43 (CET)
Jeg har nu redigeret artiklen på bagrund af Ralf Pfeifers afhandling "Mechanik und Struktur der Kampfsportarten". Artiklen indeholder nu en mere dækkende beskrivelse af henholdsvis kampsport og kampkunst. Af sammenligningerne fremgår det, at kampkunst og kampsport ikke er synomyner. --Kontoreg 15. mar 2013, 11:14 (CET)

Eksempler på kampdiscipliner[redigér wikikode]

Jeg har et ambivatent forhold til listen over kampdiciplinerne. På den ene side kan det være rart med en oversigt, der giver et overblik over omfanget. På den anden side peger mange af disse links på 'halvhjertede' artikler, der kun rummer en meget beskeden beskrivelse af den pågældende disciplin. Desuden skal jeg ikke gøre mig til dommer for, hvorvidt Wikipedias politik vedrørende 'listeform' efterhånden kan bringe i anvendelse. For mit vedkommende er listen ikke generende, men det generer mig, at der er oprettet en masse 'røde' links (links til artikler der ikke eksisterer), fordi disse links er blot med til at gøre listen endnu længere. Jeg sletter derfor disse røde links. --Kontoreg 12. mar 2013, 01:16 (CET)

Problemet med at fjerne røde links er at de så ikke er der, når artiklerne bliver oprettet, og at de ikke kommer med på Wikipedia:Mest ønskede artikler. Man kan gøre problemet mindre ved at oprette en {{ønskeliste}} på den relevante kategoridiskussionsside, altså her Kategoridiskussion:KampsportKategoridiskussion:Kampsport. --Palnatoke (diskussion) 12. mar 2013, 07:36 (CET)
Jeg henviste til "Wikipedias politik", hvilket nok er misvisende, jeg burde havde skrevet "Wkipedias norm". Hvis der kan blive enighed om, at listen i sin nuværende struktur ikke er i modstrid med Wikipedias gældende norm, Wikipedia:Lister, så vil jeg gerne arbejde videre med listen, herunder reetablere de "røde links". --Kontoreg 12. mar 2013, 12:46 (CET)

-kunst?[redigér wikikode]

Findes der dansksprogede kilder, der benytter begrebet "kampkunst"? --Palnatoke (diskussion) 16. jun 2018, 04:31 (CEST)

ja da, - besøg dit kommunale bibliotek. --Kontoreg(Henvendelse) 18. jun 2018, 01:00 (CEST)

Artiklens indhold[redigér wikikode]

Artiklen er en beskrivelse af begrebet kampkunst og kampsport og ikke en beskrivelse af de respektive kampdiscipliner, der kan findes inden for disse kategorier. De respektive kampdiscipliner skal beskrives i de tilhørende artikler for disse discipliner. Artiklen "Kampsport" er derfor forsynet med en skabelon (Discipliner inden for kampkunst/kampsport), der kan udfolde sig med link til de forskellige kampdiscipliner, der er struktureret efter det land, hvor disciplinen blev udviklet. --Kontoreg(Henvendelse) 25. okt 2018, 22:38 (CEST)