Wikipedia:Lister

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Blue check.svg Denne side betragtes som en norm på Wikipedia – den illustrerer standardopførsel, som mange bidragsydere anser for korrekt og benytter sig af. Selvom det kan være anbefalelsesværdigt at følge den, så er det ikke en politik. Du skal derfor være velkommen til at rette sidens indhold, men det foretrækkes, at du konsulterer sidens diskussion inden større ændringer.
Genvej:
WP:LIST
Walnut.svgDenne side i en nøddeskal
Lister bør kun figurere på Wikipedia, hvis de kan afgrænses og har en indledende tekst samt ikke kan erstattes af en eller flere kategorier.

Denne side indeholder information om den danske wikipedias listepolitik og er en uddybning af punkt 11 i Hvad Wikipedia-artikler ikke er. Normen er blevet defineret efter adskillige diskussioner på Wikipedia:Sletningsforslag, samt den konkluderende diskussion på Wikipedia:Landsbybrønden/Listepolitik.

Lister på Wikipedia kan meget vel være anvendelige, og pragteksempler på dette kan ses i projektet for udmærkede lister. Anvendelige lister defineres som oversigter over bestemte emner, som kan afgrænses naturligt (såsom afsnit i en tv-serie) eller i nogle tilfælde arbitrært (såsom Danmarks største byer), hvor det dog vil være muligt at fastsætte en grænse for listens omfang. I modsætning til disse lister er andre uafgrænsede, som kan udvides til al evighed (kendte musikere er for eksempel et temmelig vidt begreb). Disse lister er ofte karakteriseret af mange røde links, som er uønskede i navnerummet, men derimod hører til i Wikipedia:Projekter, Wikipedia:Ønskeliste o.l.

Gode lister har udover listen som det primære lidt information, der knytter listens indhold sammen og introducerer emnet, således at indholdet overskueliggøres. Dette vil ikke kunne omfattes af en sætning som Denne liste indeholder malere, hvormed nogle af de uønskede lister automatisk frasorteres. Listen vil desuden have som formål at give en form for information ud over oplysning af hvilke personer, genstande eller begivenheder listen dækker over. Dette kan være i form af kommentarer eller parametre (datoer, genrer, ledende personer, nøgletal osv.) ud for hvert af listens punkter.

En god liste kan derfor siges at være:

  • udstyret med en fyldig intro, der følger stilmanualen.
  • afgrænset naturligt af sig selv.
  • skrevet med parametre ud for hvert listet punkt.
  • i stand til at sortere sig selv ved brugerinput, for eksempel ved brug af class="wikitable sortable".
  • skrevet, så den følger stilmanualen som enhver anden artikel.

En dårlig liste kan samtidig siges at være:

  • kategori-agtig, og kan ikke afgrænses naturligt.
  • ikke udstyret med en intro, der beskriver listen og dens indhold.
  • en liste, der blot nævner navne for hvert punkt.
  • skrevet, så den ikke følger gældende stilmanualer og formateringsregler.
  • løs opremsning af de eksempler forfatteren tilfældigvis kunne huske uden forsøg på at gøre listen komplet.

Indimellem kan der så være diskutable lister, der for eksempel kan have uddybet punkterne, men som ikke kan afgrænses naturligt eller omvendt. Her må man i de enkelte tilfælde vurdere, om de enten kan forbedres eller bør indstilles til sletning, eller om der er kvaliteter eller andre forhold, der gør, at man kan leve med fejlene.

Sletningsprocedure[rediger kildetekst]

Som udgangspunkt vil lister blive behandlet på Wikipedia:Sletningsforslag som alle andre artikler, dog med det forbehold at åbenlyst uønskede lister kan slettes uden forbehold.

Listeartikler, der anses for at være helt håbløse og i strid med ovenstående norm kan indstilles til sletning med {{slet liste}}.