Diskussion:Kapitalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg har tilføjet en mere udførlig beskrivelse af kapitalismen med henvisning til John Locke og udbuds- og efterspørgselskurver. --JohannsenE 24. aug 2009, 22:36 (CEST)

Jeg har fjernet henvisningen til Michael Rotschild from værende "kontroversiel" indtil en eller anden rent faktisk kan fremvise eksempler på at han er det. PeterBP 15. nov 2006 kl. 01:05 (CET)


Jeg finder henvisningen til Rotschild højest unødvendig i en leksikonartikel om hvad kapitalisme er. Hvis kriteriet for at indgå med navns nævnelse i opslaget er at man som "kapitalismeteoretiker" har udtalt et eller andet mere eller mindre begrundet om 'kapitalisme' så er der tusinder af personer der kunne indgå med ligeså stor ret som Rotschild. Han bør fjernes fra artiklen. -- (skrev 212.242.136.60 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Kapitalisme er dels teorien om hvordan de frie markedskrafter virker og dels teorier om hvordan enkeltpersoner eller samfund kan udnytte de frie markedskrafter. "De frie markedskrafter" er et naturfænomen og ikke det samme som kapitalisme. Kapitalismen (i 1. betydning) forsøger at beskrive især de komplicerede virkninger af naturfænomenet på samme måde som lægevidenskaben forsøger at beskrive den menneskelige organisme. Dette er definitionen. Når forskellige personer gennem historien har talt om kapitalisme, har det været deresbud på en teori men ikke en egentlig definition af begrebet. --Boucher67 11. apr 2010, 02:48 (CEST)

Jeg har tilføjet et teoretisk eksempel på prisdannelse ved fuldkommen konkurrence og flyttet Marx kritikken ned til kritik.

rettelser[redigér wikikode]

introen er altfor lang . 84.238.88.38 13. sep 2009, 20:16 (CEST)

Forklaringen på det påståede engelske ord "cap" er misforstået. Der tænkes formentlig på ordet "chap", som imidlertid intet har med "caput" at gøre, men er en kortform af "chapman", købmand, der igen er en relateret til ordet "cheap", jf. dansk "købe", ty. "kaufen", sv. "köpa" etc.

18. jun 2010, 17:21 (CEST)~ sven j.
Ja, det bør slettes. Det er ganske enkelt forkert - det er det i øvrigt gerne, når nogen påstår, at et latinsk ord er afledt af et :engelsk.
--JacobHedegaard 4. feb 2011, 20:05 (CET)

Tiltrængt gennemredigering.[redigér wikikode]

Artiklen her trænge tydeligvis til en gennemredigering af folk med forstand på emnet. Sætninger som "Mange kapitalistiske samfund er blandingsøkonomier," og lignende vrøvl er der meget af. Det ville være fedt, hvis der var nogen, der var interessrede i at arbejde sammen om projektet. --JacobHedegaard 4. feb 2011, 22:13 (CET)

Enig i at det ville være fint med et egl. projekt om emnet. Et par aspekter der skal ind er:

1. Kapitalisme kunne tidligere også betegne et system, vor økonomien var kapitalintensiv, dvs. reelt være synonym med industrialisme. Selvom denne definition er forældet i dag burde den måske nok omtales.

2. Det skal med at kapitalejeren i et kapitalistisk system bestemmer, hvordan arbejdet skal ledes og tilrettelægges.

3. Endelig bør begrebet statskapitalisme omtales.

--X (diskussion) 8. jul 2012, 02:35 (CEST)