Brugerdiskussion:Orakologen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjerteligt velkommen til den danske Wikipedia, Orakologen! (Storbritannien English)
Jeg håber, at du vil trives her. Brug venligst 10 minutter på at læse denne velkomst, som er ment som en hjælp, hvis du vil oprette og redigere artikler. Yderligere oplysninger og inspiration findes i vores fulde velkomst og i punkterne nedenfor.
Wikipedias fem søjler
Wikipedias politikker og normer er baseret på Wikipedias fem søjler.
Retningslinjer
Wikipedias hjælpe- og instruktionssider.
Hjælp:Guide Guide
Tag et skridt ad gangen ved hjælp af dette selv-kursus.
Følg politikkerne & notabilitet
Regler som man bør følge. Herunder er bl.a. kravet om overholdelse af ophavsretten.
Få inspiration fra vores bedste artikler
Skriv artikler, der opfylder vores designmæssige krav.
Mentorprogram
Et program designet til at hjælpe nye og uerfarne brugere.
Hvad Wikipedia ikke er
Ting man skal undgå – herunder partiske artikler og selvbiografier.
Ofte stillede spørgsmål
Svar på ofte stillede spørgsmål.
Sandkassen
Denne side kan bruges til eksperimenter.
Få yderligere hjælp
Stil spørgsmål i Landsbybrønden eller i nybegynderforummet. Besøg gerne hjælpe- og chatkanalen på IRC.

Denne her side er din diskussionsside, hvor du får beskeder fra andre brugere, og hvor du kan besvare spørgsmål fra andre. Hvis du vil skrive en besked til en anden bruger, skal du skrive den på brugerens diskussionsside. Afslut altid dine indlæg på diskussionssider med ~~~~. Du kan også trykke på signérknappen (se billedet). Begge dele underskriver med dit brugernavn og et tidsstempel. Ved at klikke på "Gem side" bliver dit indlæg gemt.

Med venlig hilsen Pixi Uno 10. okt 2011, 00:52 (CEST)

Dansk, Dansk og Nationale[rediger kildetekst]

Hej. Du har oprettet artiklerne Dansk Forum, Dansk Ungdom og Partiet De Nationale. Der mangler kilder, og i nogle tilfælde ser det ud til at artiklerne ikke er skrevet fra en neutral synsvinkel. Er der mulighed for at finde kilder til de påstande der er nedfældet i artiklerne? mvh --Rasmusbyg 10. okt 2011, 01:25 (CEST)

Hej Rasmus

Hvor er det, du synes, jeg ikke er objektiv? Jeg har tilstræbt en objektiv vurdering, men det er jo ekstremistgrupper med meget rabiate holdninger, så det svarer ikke til at beskrive et norrmalt parti som fx Venstre. Er det nazi-forbindelserne, du mener er påstande? Dansk Forums formand Martin Kassler havde fx klare nazistiske holdninger.

Når det gælder den moderne yderste højrefløj i DK, er der jo altid det problem, at det (udover PET ;-) typisk er venstrefløjen - som fx researchkollektivet Redox - der holder øje med dem. Den førende - og vel reelt også eneste - forsker på området, sociologen Rene Karpantschoff, er også ræverød og tidl. autonom.

Oplysninger fra dagspressen i perioden kunne dække nogle facts. Men det er et stort arbejde at finde dem på Infomedia.

Jeg var studenterpolitisk aktiv på KU i den periode Dansk Forum var aktive, så ved de oplysninger, er kilden egne noter fra dengang. Ellers meget Redox. De plejer at være pålidelige, selvom de selvfølgelig har tendens.

Kigger på det, når jeg får tid. Men præciser gerne nøjagtig, hvad du synes er problematisk.

Vh Ida


Har tilføjet Karpantschoffs bog om nynazisme, der dækker PDN og mange af oplysningerne i DU og DF. Og et kapitel om DU og DF i en tekst af Rune Engelbrecht Larsen. De er jo begge venstresnoede, men som sagt er det primært venstrefløjen, der interesserer sig for de højreradikale.

Vh Ida

Den Store Danske og ophavsret[rediger kildetekst]

Hejsa. Når du tager udgangspunkt i artikler fra Den Store Danske, som f.eks. med Poul Dam, så vær opmærksom på at der er visse artikler, som stadigt er underlagt ophavsret og derfor ikke umiddelbart må kopieres. Du kan dog sagtens anvende dem som kilde, sålænge at de omformuleres. Mvh Knud Winckelmann 10. okt 2011, 15:13 (CEST)

Kategorier[rediger kildetekst]

Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du opretter nye artikler, så husk at kategorisere dem. Du skal altså finde eller oprette en eller flere kategorier, som de pågældende artikler passer ind under.

Og tilføj {{FD|født|død|efternavn, fornavn}} i bunden af biografier - på den måde bliver personen kategoriseret de rigtige steder. Mvh. --KLN 20. okt 2011, 07:15 (CEST)

Ét link er nok..[rediger kildetekst]

I Høgnorsk har du linket adskillige gange til Ivar Aasen, men som hovedregel er det nok at linke én gang i artiklen. Det har bl.a. den fordel at senere redigeringer bliver lettere - hvis det på et tidspunkt bliver relevant at flytte artiklen om Ivar Aasen, skal vi kun rette ét link. --Palnatoke 24. okt 2011, 19:08 (CEST)

Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du redigerer eller opretter artikler, så husk venligst at bruge forhåndsvisning. Dermed undgås for meget støj på listen over seneste ændringer, og du vil fange de fleste af dine slåfejl selv. Bemærk, at der findes forskellige redigeringsværktøjer, som gør det lettere at fange stavefejl.
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du laver større eller mindre ændringer i artikler, samt når du laver nye artikler, så husk venligst at udfylde feltet "Opsummér redigering" placeret under den store redigeringsboks. Dette er med til at informere andre wikipedianere om, hvad du har rettet på den aktuelle side. Du sparer således andres tid, hvis du lige noterer, at du f.eks. blot har rettet en stavefejl. Omvendt kan det også tiltrække ekstra opmærksomhed, hvis du noterer, at du har lavet en større omskrivning eller tilføjelse til en artikel, så dine tilføjelser kan blive læst igennem. Hvis du har svært ved at huske at beskrive dine ændringer, kan du tilrette dine indstillinger, således at du får besked, hvis ikke du har beskrevet en ændring. Med venlig hilsen Medic (Lindblad) 24. okt 2011, 19:22 (CEST)

Roskildefreden[rediger kildetekst]

Hej. Jeg undrer mig over en passage i dit sidste edit.[1] Er du sikker på, at det ikke er forkert at du medtog Møn, da du skrev listen over svenske krav i 1658? Såfremt det ikke er en slåfejl, ville jeg gerne høre, hvor du har oplysningen fra, og om du evt. har fundet en kopi af traktatteksten, for den oplysning har jeg aldrig hørt før. Mvh. 89.150.160.26 29. okt 2011, 22:32 (CEST)

Og nu var det mig, der var uklar. Der skulle selvfølgelig have stået, om du havde fundet en kopi af det svenske traktatudkast. 89.150.160.26 29. okt 2011, 22:35 (CEST)

Jeg har listen med svenske krav fra Lars Lindbergs bog "Arvefjenden". Der er selvfølgelig tale om en populærhistprisk bog, men jeg går ud fra, at han har sin research i orden. Forhandlingerne startede ikke med et egl. svensk traktatudkast. Vh --X 30. okt 2011, 02:02 (CEST)

Jeg tror i øvrigt personligt, at de vidtgående krav svenskerne startede med var for at have noget at slå af på. De har næppe forestillet sig, at DK ville afstå Møn. Vh --X 30. okt 2011, 02:02 (CEST)

Svensk wiki nævner Møn og desuden Norge på 30 år, Island, Færøerne og grevskabet Pinneberg i Holsten. De har i øvrigt medtaget vurderingen af at det svenske udspil var urealistisk og indeholdt ekstra krav for at have noget at slå af på. --X 30. okt 2011, 02:45 (CEST)

Meget interessant. Tak for svaret. Forhandlingsteknisk giver det normalt altid mening, at tage krav med i en forhandling til at slå af på, men hvis listen har været så lang, så har det været en meget ambitiøs svensk "indkøbsliste". Mvh. 89.150.160.26 30. okt 2011, 02:41 (CET)
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Det hører med til god skik på Wikipedia at underskrive sine beskederdiskussionssiderne, da det hjælper andre med at forstå, hvordan en diskussion har udviklet sig. For at underskrive et indlæg automatisk skal man blot klikke på signaturknappen ovenover redigeringsfeltet:
Enten eller

Alternativt kan man tilføje fire tilder (~~~~) i slutningen af indlæg. På forhånd tak, KLN (diskussion) 29. apr 2012, 01:47 (CEST)

Født-død[rediger kildetekst]

Hej, brug gerne {{FD|født|død|efternavn, fornavn}} - ellers kategoriseres biografierne forkert efter fornavn, ikke efternavn. Eksempel: {{FD|1902|1987|Krag, Erik (forsker)}} Mvh. --KLN (diskussion) 10. feb 2013, 20:42 (CET)

Jo tak. Jeg nåede det ikke for Vilhelm Krag, før du gjorde det. Ville have genbrugt den fra Erik Krag og ændret data. Er der evt. et sted i menuen, man kan finde skabelonen?--X (diskussion) 11. feb 2013, 00:01 (CET)

Jeg tror det ikke - det ville ellers gøre det nemmere. --KLN (diskussion) 11. feb 2013, 00:33 (CET)
Er det dette du tænker på: Kategori:SkabelonerKategori:Wikipedia:SkabelonerSkabelon:FD mvh. --Hofkas (diskussion) 11. feb 2013, 01:01 (CET)

T.N. Djurhuus og Sverri Djurhuus[rediger kildetekst]

Hej. Du har skrevet i artiklen om T.N. Djurhuus (1928-1971), at han var farfar til Sverri Djurhuus (1920-2003). Det kan selvfølgelig ikke passe, når man ser på hvornår de er født. T.N. Djurhuus er 8 år yngre end Sverre Djurhuus. Før du rettede i artiklen om Sverre Djurhuus, stod der at hans farfar var Napoleon Djurhuus. Jeg ved ikke lige hvem han var, men han kan ihvertfald ikke have være T.N. Djurhuus. Jeg gætter, at de er fætre, men ved det ikke. Jeg gætter også at Napoleon Djurhuus, må have været enten forfatter eller politiker, siden han nævnes med navn, det kan jeg prøve at finde ud af. Bortset fra det, så har du gjort et stort arbejde med kategorierne angående færinger her på den danske Wikipedia :) Med venlig hilsen EileenSanda (diskussion) 15. feb 2013, 17:34 (CET)

Ok, det var en kvajer! Men godt du fangede den. Jeg tænkte vist bare, at navnet Napoleon Djurhuus var så specielt, at der kun kunne være en kendt færing med det navn.--X (diskussion) 15. feb 2013, 17:39 (CET)

Ja, det er jo hvad der kan ske. Ja, Napoleon er et ret specielt navn, men fordi det er ret almindeligt på Færøerne at opkalde bedsteforældre, så bliver usædvanlige navne ofte lidt mere almindelige, når flere børnebørn bliver opkaldt efter en mand med et specielt navn :) Jeg kender da mindst to her fra min bygd, som hedder Napoleon, så helt ualmindeligt er det ikke på Færøerne. Vh. EileenSanda (diskussion) 15. feb 2013, 17:57 (CET)

Islandske bogstaver[rediger kildetekst]

Hej Orakologen

Jeg bemærkede at du har oprettet artiklen Alþingishúsið tidligere i aften. Brugen af bogstaverne þ og ð i titlen er imidlertid lidt problematisk for os andre, der hverken har studeret islandsk eller har et islandsk tastatur til rådighed. De kan selvfølgelig findes i stavepladen under redigeringsfeltet, men ved almindelig daglig brug er det lidt af en omvej. Dertil kommer så det problem, at mange slet ikke kender de særlige islandske bogstaver og ved hvordan de skal læses. Så kunne du ikke så minimum oprette en omdirigering fra et navn, der kan skrives med et almindeligt dansk tastatur, f.eks. Altingshuset?

Noget helt andet er om det ikke er på tide, at du får dig en brugerside istedet for bare et rødt link? Ikke at du behøver skrive ret mange linier, men en tabel med sprogkendskaber kunne nok være nyttig. Du lader jo til at kende flere og andre sprog end gennemsnittet, en ressource andre måske kunne få glæde af. --Dannebrog Spy (diskussion) 16. feb 2013, 23:52 (CET)

Hej Dannebrog Spy 1. Jeg er generelt en stor tilhænger af at bruge danske navneformer, og har pt. et forslag liggende under flytningsforslag om flytning af to færøske bykategorier til dansk stavemåde - som du hermed er opfordret til at støtte, hvis du heller ikke kan lide mærkelige særtegn og accenter i kategori- og artikelnavne. Men da samtlige artikler om Altingshuset på andre sprog stod under det islandske navn, regnede jeg med, at artiklen ville blive "lynflyttet" af nogen med forkærlighed for de "rigtige" stavemåder, hvis jeg oprettede den under det danske navn. Jeg har for nylig oprettet artikler om Reykjavik Domkirke, Islands Nationalarkiv, Finlands rigsarkiv samt 5 færøske ø-kategorier som fx Personer fra Strømø under de danske navne, så det her er en undtagelse, men mht. Altingshuset var præcedens for brug af det "autentiske" navn så massiv, at jeg regnede med, at det danske navn ville give problemer. Generelt er der en meget stærk "autencitetslobby" på wikipedia. Prøv fx at se, hvad det færøske parti, vi i DK kender som Republikanerne, ligger under ;-) Mvh. --X (diskussion) 17. feb 2013, 00:34 (CET)

2. Vedr. brugerside: Indsæt et link her på siden til, hvordan man gør, og jeg skal nok bikse noget sammen. Men jeg er nu ikke noget "sproggeni". Info til Islands-artiklerne er primært taget fra norsk og engelsk wiki, samt dansksproget beskrivelse på Nationalarkivets hjemmeside. Nynorsk og svensk er nok de eneste sprog, jeg er bedre til end gennemsnitsbrugeren herinde. Mvh.--X (diskussion) 17. feb 2013, 01:01 (CET)

Generelt har vi meget få retningslinier, når det gælder udenlandske navne. Ved nabosprogene, dvs. svensk, norsk, tysk og engelsk, benyttes typisk de originale navne, men derudover er der problemer. På den ene side skal læserne kunne forstå hvad der menes, men på den anden side er der mange begreber, der ikke kan oversættes direkte. Andre forhold der spiller ind er, at dem der faktisk ved noget om emnet typisk vil bruge de originale navne - vi andre ville jo også synes det så mærkeligt ud, hvis f.eks. engelsk Wikipedia kaldte Læsø for Laesoe. Mens der modsat er tilhængere af skandinavisme, der synes at man for finske lokaliteter skal benytte svenske navne, uanset at omkring 90 % af finnerne har finsk som modersmål.
For at gøre tingene endnu mere bøvlede, så er mange artikler oversættelser fra et tredie sprog, f.eks. engelsk, hvor navnene så uden videre følger med. Det oplever jeg selv jævnligt ved artikler om japanske forhold, hvor man på engelsk benytter makron ved lange vokaler, f.eks. Ō der på dansk bør skrives som Oo eller Ou.
Så ja, det er noget rod. Det har været diskussioner flere gange om håndtering af udenlandske navne, men ingen har rigtig haft lyst til at gå videre med det. Så med mindre nogen stiller med et generelt forslag på Landsbybrønden og er indstillet på at tage diskussionen og gennemføre hvad der nu måtte være konsensus om, ja så sker der ikke noget.
Angående brugerside så er der ikke nogen standardløsning på, hvordan det skal gøres. Nogle skriver to linier, andre linker til det de har lavet, og atter andre drukner nærmest det hele i skabeloner. Hvis du klikker på de forskellige brugernavne, vil du kunne se en række forskellige måder at gøre tingene på. Rent praktisk findes der dog Wikipedia:Normer for brugersider, der dog primært beskæftiger sig med, hvad man må og ikke må. Brugersiden er ikke ens ejendom, så der er visse begrænsninger på, hvad den må bruges til. Ikke at det er et problem for dig, men der er andre, der ikke har kunnet administrere friheden her på Wikipedia. --Dannebrog Spy (diskussion) 17. feb 2013, 14:15 (CET)

Lidt om kategori på kategorier[rediger kildetekst]

Jeg har set nogle af dine oprettelse af katagorier - som fx Kategori:Redaktører fra Island og Kategori:Skønlitterære forfattere fra Grønland. Der skal helst være 2 kategori, hvor der både er emne og område:

Det letteste at ramme rigtig første gang at bruge en tilsvarende kategori - så er du også sikker på at sorteringsnøglerne for kategorier også kommer i orden. --Steen Th (diskussion) 17. feb 2013, 10:47 (CET)

Forhåndsvisning[rediger kildetekst]

Du har fået tippet før, men i din seneste kategorirettelse virker det som om, du har glemt det.

Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du redigerer eller opretter artikler, så husk venligst at bruge forhåndsvisning. Dermed undgås for meget støj på listen over seneste ændringer, og du vil fange de fleste af dine slåfejl selv. Bemærk, at der findes forskellige redigeringsværktøjer, som gør det lettere at fange stavefejl. Med venlig hilsen Johan U (diskussion) 17. feb 2013, 13:53 (CET)

Lige netop kategorierne kommer ikke frem, når jeg vælger forhåndsvisning. Det kan være, der er en måde at få dem frem på, som jeg ikke kender. Men umiddelbart er det kun teksten, der vises. Mvh. --X (diskussion) 17. feb 2013, 15:33 (CET)

Hvis du scroller til nedenfor redigeringsruden, dvs. nederst på redigeringssiden, dér kan du se kategorierne. Philaweb 17. feb 2013, 15:41 (CET)

[redigeringskonflikt

(Philaweb kom mig i forkøbet) Du kan evt. overveje at bruge HotCat. Se evt. Hjælp:HotCat for hjælp.
- Sarrus (db) d. 17. feb 2013, 15:43 (CET)

[redigeringskonflikt

Du må undskylde, hvis du har følt det som en irettesættelse. Jeg vidste ikke, at du ikke vidste, hvor kategorierne kunne ses. --Johan U (diskussion) 17. feb 2013, 15:45 (CET)
Flidspræmie-Barnstar
For alle dine rettelser af kategorier i artikler (i øjeblikket om Island) tildeler jeg dig en ladestjerne. Johan U (diskussion) 17. feb 2013, 14:20 (CET)


Henvisninger til andre sprog[rediger kildetekst]

Kære Orakologen

Først og fremmest en stor anerkendelse af dit arbejde på Wikipedia!

Når du opretter nye artikler og kategorier, skal du dog lige huske at angive henvisninger til sider om samme emne/kategorier på andre sprog på Wikipedia, så man nemt kan klikke og læse videre på andre sprog om emnet. Husk at indsætte interwiki-links både på den danske side og det danske link på en tilsvarende side på et udenlandsk sprog. Se hvordan på siden Hjælp:Henvisninger_til_andre_sprog. Tak for det!

VH Hede2000 (diskussion) 22. feb 2013, 11:45 (CET)

Henvisninger til andre sprog 2[rediger kildetekst]

Hej igen Orakologen

Jeg skal anmode dig om at være opmærksom på min tidligere henstilling om at du gerne må indsætte henvisninger til andre sprog, dette gælder også når du laver nye kategorier. Det er et ret stort arbejde for andre at tilpasse, hvis det skal gøres efterfølgende, så det kan man lige så godt sørge for, når kategorien bliver oprettet.

Du gør sådan: Indsæt linket til den/de tilsvarende udenlandske kategori/er på den danske side når den oprettes. På en udenlandsk kategori (typisk engelsk wikipedia) indsættes navnet på den nye danske kategori, og der gemmes. Du kan se, hvordan det skal se ud på Kategori:Operainstruktører fra Frankrig, som jeg har rettet, og på en:Category:French opera directors. hvor jeg har tilføjet det danske link. Når dette er sket, sørger robotter for at tilføje nye sprog med tiden.

Du bør også være opmærksom på at angive sorteringsnøglen i de tilfælde, hvor kategorien skal vises under andet bogstav end det første bogstav i kategoriens navn. Kategorien Kategori:Operainstruktører fra Frankrig optræder efter at jeg har rettet den under "F" for Frankrig i Kategori:Operainstruktører og ikke under "O", som den gjorde før. Dette er opnået ved at angive "Kategori:Operainstruktører|Frankrig".

Endnu en gang en stor cadeau til dig for dit store arbejde, spørg endelig, hvis der er tvivlsspørgsmål.

VH Hede2000 (diskussion) 24. feb 2013, 22:26 (CET)

Kategori:Kongelige af Litauen tilhører ikke alle Kategori:Litauere[rediger kildetekst]

Hvis du læser Mindaugas 2. af Litauen fremgår det, at han ikke er Litauer, og hvis du læser en:Wilhelm Karl, Duke of Urach, som omhandler samme mand, fremgår det, at Wilhelm Karl, Duke of Urach aldrig har sat sin fod i Litauen. Så det er vel en tilsnigelse at lave Kategori:Kongelige af Litauen til en underkategori til Litauere. Tidligere var Mindaugas af Litauen i kategorien Litauere, mens kongelige af Litauen ikke var!

Jeg har lige tjekket Kategori:Kongelige fra Polen, den er også placeret som en underkategori af Polakker. Blandt disse kongelige i underkategorien Regenter af Polen findes både Henrik 3. af Frankrig, som var fransk og Sigismund 3. Vasa af Polen, som var svensk. Ligesom der findes flere litauere i kategorien.

Særskilt når det gælder polsk/litauiske regenter men vist i almindelighed for regenter i middelalderen og op til moderne tid er det sikkert umuligt at placere regenterne af et land som hørende til den overordnede nationale kategori f.ex. polakker, litauere. Jeg tror vi må kategorisere hver enkelt regent særskilt, som jeg havde gjort med Mindaugas af Litauen og Mindaugas II.

Samtidigt mener jeg, vi bør kigge på om hovedkategorien skal hedde Kongelige af xxx land eller Kongelige fra xxx land. Faktisk er Henrik 3. af Frankrig Kongelig/Regent af Polen og Kongelig fra Frankrig. Konger af et land er jo ikke nødvendigvis Konger fra samme land, det er jo blandt andet det, der afslører magtspillet og alliancerne omkring udnævnelse af regenter, og gør historien interessant! :)

I håb om en konstruktiv diskussion mvh Per (PerV) (diskussion) 25. feb 2013, 12:46 (CET)

Hej

I praksis bruger vi jo også nationalitetskategorier om personer med tilknytning til et bstemt land - ikke nødvendigvis borgere fra landet. Dvs. at fx en russisk forfatter, der bosætter sig i Frankrig dobbeltkategoriseres Rusland/Frankrig. Ud fra tilknytningskriteriet finder jeg det hensigtsmæssigt, at konger/fyrster af et land placeres under det pågældende land, selvom de er udlændinge og måske aldrig bosætter sig i landet. Et moderne eksempel kunne være fyrstehuset Liechtenstein, der indtil 2. Verdenskrig boede på deres godser i Bøhmen, men jo stadig har mest tilnytning til fyrstendømmet Liechtenstein (nu har vi vist ikke en Liechtenstein-kategori, så det er et teoretisk eksepel). Det er klart mest brugervenligt med indplacering af kongelige under det land de regerede. Skel ml. "af X" og "fra X" virker kunstige, selvom de er formelt korrekte.--X (diskussion) 25. feb 2013, 15:04 (CET)

Hvorfor er det egentlig du hader folk der retter i dine nyoprettede artikler? Bare, så jeg ved det til en anden gang. --Trade (diskussion) 8. mar 2013, 12:33 (CET)

Can you help me correct an article?[rediger kildetekst]

Hello @Orakologen:, I wrote the draft https://da.wikipedia.org/wiki/Bruger:BarbaraLuciano13/sandkasse/Andrea_Benetti of an article, concerning a well-known Italian artist https://en.wikipedia.org/wiki/Andrea_Benetti_(artist) I used the automatic translator and I need someone to correct the text. Can you help me? Thank you so much for your help, --BarbaraLuciano13 (diskussion) 24. jun 2021, 14:33 (CEST)