Diskussion:Kastellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Københavns historie Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Københavns historie, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Københavns historie-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Besættelsen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Besættelsen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Besættelsenrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

den hollandske ingeniør Henrik Rüse

Rüse ser ikke meget hollandsk (nederlandsk?) ud. Rigtigere er Ruse (som naturligvis udtaltes som Rüse, men dette er irrelevant). Han blev adlet som Rysensteen, [1]. Hvad skal vi kalde ham? -- Sebastjan 25. aug. 2005 kl. 08:20 (CEST)

Mars og Merkur[redigér wikikode]

Hvori består den relevante information mht. Mars og Merkur?--Lcl 15. jul 2006 kl. 22:51 (CEST)

Mars og Merkur er en af "brugerne" af Kastellet, som det også fremgår af artiklen.
Børsens nyhedsmagasin havde for et par år siden en artikel om foreningen:
"Bag lukkede døre:
Mars og Merkur. Det lyder som en forening af amatørastrologer. Det er det ikke. Slet ikke. Kigger man ned over medlemslisten, er det ikke et ord som amatør, der ligger lige for. Der er professionelt klingende navne som Mærsk McKinney Møller, Mogens Munk Rasmussen, Alf Duch-Pedersen, Henning Dyremose, Niels Due Jensen, Lars Nørby Johansen og Peter Straarup. Folk, der ikke har nogen grund til at studere planeternes stilling for at spå om fremtiden. De former den jo.
Man skal altså ikke kigge mod stjernerne for at finde svaret på, hvad Mars og Merkur er. Men man kan kigge lidt på romersk mytologi, for det er derfra, navnet er hentet. Mars er krigsguden, og Merkur er gud for handel, så man kan sige, at Mars og Merkur er en kreds af krigere og krejlere. Det er nu en lige lovligt frisk og farverig formulering, der ikke helt passer til flokken af noble herrer, der denne mandag i maj strømmer ind i Kastellet til kredsens forårsmøde. Uniformerede er de. Erhvervslivets top i afdæmpede mørkeblå jakkesæt, forsvarets ledere mere flashy i armygrønt og marineblåt med guld, stjerner og striber, man skal kunne mere end morsealfabetet for at afkode.
Det havde krævet nogen overtalelse at få hevet en invitation ud af kredsens præsident, Jens Christian Lorenzen, der til daglig er administrerende direktør for Otto Mønsted A/S.
"Det er ikke, fordi vi har noget at skjule - vi er ikke en loge med underlige ritualer og den slags. Vi er bare en forening, der bygger bro mellem forsvaret og erhvervslivet," havde han sagt, da vi i februar mødtes for at diskutere mine muligheder for at lege flue på væggen til et Mars og Merkur-møde." (introduktion til artiklen).
Kredsen Mars og Merkur Danmark, som det fulde navn lyder, er en del af en større organisation "Mars & Mercurius" med hovedsæde i Holland [2] som bl.a. havde nu afdøde Prins Bernard som protector.
Kald mig Mads 16. jul 2006 kl. 01:27 (CEST)
Tak for informationen - burde der ikke være en kort forklaring i artiklen, alternativt en separat artikel - ellers er det jo en meget indforstået oplysning--Lcl 16. jul 2006 kl. 01:47 (CEST)
Nu Handler artiklen her om kastellet, og derfor synes jeg ikke vi skal beskrive "brugerne" yderligere - og ja det er rigtigt at den seperate artikel mangler, men ting ta'r tid - og Wikipedia er jo et ongoing projekt. Enhver er velkommen til at oprette den seperate artikel når man har lyst og tid. Men en god tommelfingerregel er at der ikke er grund til at slette tekst - så hellere udbygge eller omskrive. Kald mig Mads 16. jul 2006 kl. 11:53 (CEST)

Det følgende er flyttet fra toppen af hensyn til kronologien
Den Kongelige Livgarde bestrider vagten i Kastellet, med et vagtmandskab bestående af 4 gardere, 1 NK (garder) samt 1 VK (sergent).

Ikke alle ved hvad NK/VK er.. Der bør ikke bruges sådanne ikke-almenkendte forkortelser (skrev 93.163.134.50 (diskussion • bidrag) 30. apr 2010, 18:48. Husk at signere dine indlæg.)

Reduit - redut - redoute[redigér wikikode]

Dette er mer et spørsmål. Dere skriver Færø Reduit og Hetlands Reduit. Dere har definert reduit. På norsk er reduit og redutt to forskjellige festningsbegreper. Reduit er et mindre fort inne i en festning den siste skanse eller en festning inne i festningen. Redutt er en mindre, lukket befestning der ildgivning kan foregå til alle sider, et lite lukket fort eller en mindre selvstendig festning ofte lokalisert utenfor festningen for å dekke såkalte dødsoner. Begge begrepene kommer fra fransk. På kartet ligger alle reduitene utenfor hovedfestningen, på norsk ville navnet vært redutt. I dansk ordbog bruker de redute eller mer korrekt redoute. Etter mine begreper skulle det på dansk bli Færø Redute eller Færø Redoute. Dere har sikker tatt dette fra offisielle dokumenter, men jeg finner det ikke i referansene. mvh Gryphonis 6. maj 2011, 02:13 (CEST)

Guide til Københavns Befæstning, 1996 side 80: "Færø Reduit: Forværk foran Lollands Kontregarde i Kastellets enveloppe, anlagt før 1728, muligvis i løbet af 1720'erne, med murbeklædte jordvolde og en vandfyldt grav. Reduitten lå omtrent på Langeliniebroens plads."
Guide til Københavns Befæstning, 1996 side 217:"Redout: Lukket forsvarsværk, der kan afgive ild til alle sider." og "Reduit: Stærkt befæstet kærneværk inden for et større fæstningsanlæg."
Færø Reduit var en del af udenomsværket, ud til esplanaden (Fladt, ubebygget terræn mellem et citadel og en by), og er i dag jævnet med jorden. I Herluf Krabbes "Kastellet gennem 300 år", 1964, Martins Forlag er den tegnet med som Færø Reduit, så Bjørn Westerbeek Dahl er ikke alene.
Jeg har talt med Garnisionsbiblioteket på Kastellet, og de siger at Kastellet var en fæstning indeni en større befæstning, nemlig Københavns forsvarsværker. 'Færø Reduit' lå derfor inden for et større fæstningsanlæg, så navnet reduit er det rigtige. "Redout" er lukket bagtil, mens Færø Reduit er åbent bagtil. Derfor kunne fjenden ikke søge ly for beskydning fra Lollands Kontregarde, hvis de erobrede Færø Reduit. --Med venlig hilsen Necessary Evil 6. maj 2011, 17:59 (CEST)

C W Sames[redigér wikikode]

Der eksisterer en artikel om C W Sames. Kan der komme en henvisning til den? (skrev 77.215.143.98 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Kastellet[redigér wikikode]

Kastellet hed før citadellet (Denne usignerede kommentar er skrevet af 24.134.61.45 (diskussion • bidrag) )

... som der står i artiklens første linje. Så hvad er pointen? --Arne (Amjaabc) (diskussion) 4. mar 2016, 16:52 (CET)