Diskussion:Klit

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Jeg har vurderet at der fortsat er tekst der er afskrevet fra Salmonsen, jf. nedestående sammenligning.

15. mar 2018 Salmonsen
Hvor vinden har adgang til større sandmasser, som ikke bindes af vegetation eller fugtighed, blæser den sandet (som flyvesand) sammen i vindribber, som efter vindforholdene kan vokse til dynger eller driver, de såkaldte klitter. Sandet føres frem af vinden over jordoverfladen, til det møder en hindring: en sten, en busk, et gærde; omkring hindringen samles sandet i en dynge, men denne virker nu selv som en hindring og forstørres mere og mere ved tilført sand, og således danner der sig en klit, hvis skråning mod vinden omtrent er 5°, og hvis skråning på læsiden omtrent er 30°. Hvor Vinden har Adgang til større Sandmasser, som ikke bindes af Vegetation ell. Fugtighed, blæser den Sandet (som Flyvesand) sammen i Dynger ell. Driver, de saakaldte K. K. kaldes undertiden Dyner efter plattysk »Dünen«. Sandet føres frem af Vinden over Jordoverfladen, til det møder en Hindring, en Sten, en Busk, et Gærde; omkr. Hindringen samles Sandet i en Dynge, men denne virker nu selv som en Hindring og forstørres mere og mere ved tilført Sand, og saaledes danner der sig en K., hvis Skraaning mod Vinden omtrent er 5°, og hvis Skraaning paa Læsiden omtr. er 30°.
Klitten antager i det store og hele form af en parabel, hvis akse har vindens retning, og hvis konkave side vender mod vinden. Midterpartiet føres frem i vindretningen, og siderne drages ud og danner "rimmer", som får vindens retning. K. i det store og hele antager Form af en Parabel, hvis Akse har Vindens Retning, og hvis konkave Side vender mod Vinden. Midterpartiet føres frem i Vindretningen, og Siderne drages ud og danner »Rimmer«, som faar Vindens Retning.

--Kjeldjoh (diskussion) 22. maj 2018, 16:15 (CEST)[svar]

Det er blevet slettet af Bruger:Pugilist . --Glenn (diskussion) 22. maj 2018, 17:04 (CEST)[svar]
Jeg har omskrevet nogle flere afsnit der var afskrevet, og tror nu at den er tilstrækkeligt omskrevet. --Kjeldjoh (diskussion) 23. maj 2018, 08:30 (CEST)[svar]