Diskussion:Kvalitativ metode

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Kan farve og temperatur ikke måles eksakt, dvs. kvantitativt? Findes der eksempler på rent kvalitative analyser inden for naturvidenskabernes område?--Sten Porse 24. maj 2006 kl. 10:39 (CEST)

Hm, jeg ser din pointe, men jeg tror du skal opfatte sætningen anderledes end du allerede har gjort :-). I et kvalitativt er man ikke decideret interesseret i et tal, men derimod blot om der sker en forandring. Sådan fik jeg i hvert fald adskilt de to begreber i min gymnasietid. Vi lavede visse kvalitative forsøg, men jeg kan dog ikke komme på et konkret eksempel, men du kan nok have ret i at hovedvægten af ekperimentelle forsøg ligger hos de kvantitative forsøg. Onkel Tuca 24. maj 2006 kl. 14:55 (CEST)

Pointen er måske ikke så meget at man ikke kan stable en kvantitativ analyse på benene, som i at man kan lade være med at gøre det. Fx noterede kemikerer engang under et givent stof, hvordan det smagte (det var så vidt jeg ved sådan antabus' virkning blev opdaget). Idag har man måske en maskine der kan "smage" for en med et kvantitativt mål, men dette udelukker selvfølgelig ikke at man smager rigtigt. Bemærk desuden at en tilsvarende kvalitativ analyse er nødvendig for enhver kvalitativ, da man for at give mening til data altid vil være nødt til at fortolke tilbage til kvalitative termer. Desuden er empiri altid i starten kvalitativt, således at tung og let er mere basale termer end kilo og ton, farver mere basale end bølgelængder og 'få' og 'mange' mere basale prædikater end fx 12 og 687. --Anjoe (Anders) 24. maj 2006 kl. 18:37 (CEST)