Diskussion:Metafysik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Denne artikel bør udvides og forbedres - dels fordi metafysik fortjener mere plads (man er vel filosof) og dels fordi der hersker nogen forvirring mht. begrebet metafysik i denne artikel.

Oversættelsen af ordet "meta" er, efter min mening, direkte forkert og metafysik handler bestemt om andet end mennesket ikke har umiddelbar tilgang til - i.e. det psyko-fysiske problem.

Mvh (skrev Abelard (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Hvad mener du metafysikken skulle henvise til som ikke hører under metaempiri/metateori/metavidenskabelighed? Mht. det psyko-fysiske problem, så er det svært at se, hvordan empiriske dataindsamlinger fx skulle kunne afklare om det, der indsamles er af sjæleligt eller materiel natur. Adgang til din egen sjæl/psyke er desuden klart på 'grænsen af', hvad kaldes for empiri i videnskaben, da det kun er dig, der har adgang til den (og desuden er det som bekendt blevet argumenteret, at du ikke engang ved om den eksisterer). Derfor placeres det samlede spørgsmål om sjæl-legeme problematikken traditionelt under metafysikken. I alle tilfælde synes jeg at du skulle tage og skrive på artiklen. Så kan vi bagefter diskutere på spørsgmålene. --Anjoe (Anders) 21. aug 2007, 12:13 (CEST)

Tilføjelse....[redigér wikikode]

Aristoteles har -så vidt vides- aldrig brugt ordet "metafysik".

Metafysik sættes i forbindelse med Aristoteles fordi dem der samlede hans værker (posthumt) arrangerede dem i en rækkefølge hvor "metafysikken" simpelthen blev indsat efter fysikken - hvilket ikke burde være mindre evident hvis man havde læst lidt mere af den artikel man har klippet betydningen af "meta" fra.

Mvh (skrev 83.90.150.62 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Aristoteles har -så vidt vides- aldrig brugt ordet "metafysik".
Korrekt. Det fremgår nu ikke længere af artikel. --Anjoe (Anders) 21. aug 2007, 12:13 (CEST)