Diskussion:OSI-model

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Denne artikel er utroligt rodet. De indledende skabeloner/tabeller giver absolut ikke overblik – tværtimod. Det skal ryddes kraftigt op i den og nogle detaljer omkring protokoller på de forskellige lag skal nok efterlades til senere punkter i artiklen og ikke ligge oppe i introduktionen. Jeg har derfor indsat {{QA}}-skabelonen. --Morten Barklund 2. nov 2005 kl. 11:08 (CET)

Jeg har nu oprettet en artikel til hvert lag - de kan så få alle deres forskellige protokoller og dimser flyttet ud. Skabelonen bør nok også trimmes lidt. Måske skal den ikke være helt så lille som den engelske, men den må gerne skrumpe noget. --Palnatoke 9. nov 2005 kl. 10:27 (CET)

Oversættelse fra den Engelske?[redigér wikikode]

Hvordan er politiken med direkte oversættelse af artikler? Ellers går jeg i gang nu nemlig... -ChrKrabbe

Da den engelske Wikipedias indhold lige som den danske er udgivet under GFDL, så kan du frit kopiere indholdet, blot de originale forfattere krediteres. Oversættelse fra engelske, tyske, svenske og norske artikler er meget brugt på den danske Wikipedia. :) --Morten Barklund [ disk / bidrag ] 9. okt 2006 kl. 13:25 (CEST)
Du må meget gerne oversætte artikler på et andet sprog, så længe du selv både mener du behersker sproget og emnet godt nok. --Maitch 9. okt 2006 kl. 13:27 (CEST)

Så er den der![redigér wikikode]

Der mangler noget grafik (2 billeder) og en eller anden der er 100% inde i hvad jeg har skrevet om, til at fejl tjekke den. Så en af de der "Denne artikel har seriøst brug for hjælp fra en ekspert" ville være lækkert. Tak =)

Stavefejl[redigér wikikode]

Der er utroligt mange stavefejl i artiklen. Sammensatte ord er på dansk i ét ord, og på engelsk i to ord. Læs evt. her:

http://www.dsn.dk/oss_faq.htm#Ét eller to ord: Internetadgang/Internet adgang

(skrev HSK2840 (diskussion • bidrag) 2. feb 2007, 12:54. Husk at signere dine indlæg.)

Du skal være velkommen til at rette fejlene. --Morten LJ 8. aug 2007, 18:24 (CEST)

Vildledende tekst fjernet[redigér wikikode]

Jeg har fjernet følgende tekst:

Som et lille eksempel på hvordan de syv lag fungerer, kan man sige at fra du trykker på knappen "send" i dit e-mail program, går en process i gang. Først bearbejder din computer e-mailen igennem lag 7, dernæst 6, så 5, osv., hele vejen ned gennem lagene, til den når lag 1. Endelig er mailen klar til at blive sendt afsted, enten via dit modem eller din ADSL forbindelse, og ender på modtagerens mail-server. Når så modtageren åbner sit mail-program, for at se om der er kommet post, sender mail-serveren så beskeden afsted til brugeren. På modtagerens computer går hele processen i gang igen, blot i omvendt rækkefølge. Først lag 1, så lag 2, dernæst lag 3, osv. op til lag 7, hvor modtageren endelig kan præsenteres for e-mailen.

Denne slags beskrivelse kan være OK, men i dette tilfælde er den vildledende idet den giver udtryk for at der er end-to-end forbindelse på alle lagene, hvilket ikke er tilfældet. --Morten LJ 7. sep 2007, 10:53 (CEST)

Mange fejl![redigér wikikode]

Hold da op, hvor er der bare mange fejl i denne artikel!


  • ARP er ikke lag 2, men lag 3
  • DHCP er ikke lag 2 men lag 7
  • RIP og BGP er ikke eksempler på lag 3 protokoller!
  • Hvad pokker er: nanoTCP og nanoUDP


Hvad med denne tekst, under lag 2: "Adresserings-metoden er fysisk, dvs. MAC-adressen, der i de fleste tilfælde er "hard-coded" inde i netkortet. Nogle netværks-kort understøtter at administratoren specificerer en anden MAC-adresse, men som regel er det ikke muligt at ændre den." Den hører ikke hjemme under OSI, for den er kun sand i nogle tilfælde, og en artikel om OSI-modellen er mere generel!


Fantastisk sætning: "Transportlaget tillader umærkeligt dataoverførsler mellem brugere, og aflaster således de øvre lag for bekymringer, mens de giver pålidelige dataoverførsler" :-)


Efter min mening, så bør STORE dele af denne artikel skrives om. Ikke for at være negativ, men kvaliteten af artiklen er simpelthen for dårlig! Måske skulle man "alarmere" brugere / læsere om at artiklen ikke er godt skrevet.


Venlig hilsen Klaus Mark - 10. november 2011

Vi skal ikke advare nogen mod artiklen (eller nogen andre for den sags skyld), da dette er nærmere beskrevet under Wikipedia:Generelle forbehold. Du er altid velkommen til at rette, det du beskriver som fejl, i artiklen så længe at du kildebelægger de, og skriver det neutralt. Har sat en skabelon på, Mvh. Trade 10. nov 2011, 10:49 (CET)