Diskussion:Ole Hovedskou

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Flyttet fra artikel af Nico (diskussion) 13. aug 2018, 17:58 (CEST)

Rettelse 1: Både Ole Hovedskou og hans nære ven Viggo Torstensen blev begge dømt til døden da de sad i Vestre Fængsel. Dommen blev senere ændret og de blev sendt til tugthuset i Buchenwald. I Vestre fængsel sad de i separate celler men i Buchenwald holdt de sammen. Efter et kortere ophold i kz-lejren Neuengamme mistede de kontakten da "de hvide busser" (der blev brugt alle slags køretøjer) hentede fanger hjem. Ole kom direkte til Randers. Viggo - med kælenavnet Tot - oplevede at kølevognen han sad i gik i stykker da de passeret grænsen til Danmark. Han overnattede derfor en nat i Frøslevlejren hvor en dengang ukendt Aksel Larsen - senere lederen for DKP - lod ham få plads i hans seng. Næste dag kom han med toget til København men turde ikke blive pga af den urolige stemning der herskede i krigens sidste dage så han tog med en færge til Sverige. I Sverige blev han undersøgt og fik konstateret en sort plet på lungen, dvs. turberkulose og behandlet. Ole havde også fået tuberkulose, men da han aldrig blev undersøgt udviklede sygdommen sig og det tog livet af ham. (Kilde Viggo Torstensen)
Rettelse 2: Børge Hovedskou tog ikke del i aktionen ved Langå. En grund til at han må flygte til Sverige er, at han redder sin bedste ven "Nick" - erklæret kommunist - fra at blive taget af tyskerne ved at advare ham, på hans arbejde. Børge deltog i andre aktioner og havde kendskab til sabotage.

(Skrev 193.169.154.66 (diskussion • bidrag) 8. aug 2018, 12:20 . Husk at signere dine indlæg.)

Start en diskussion om Ole Hovedskou

Start en diskussion