Diskussion:Oprøret i Ingermanland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sætningen: "De tilbageblevne blev siden systematisk henrettede eller sendt til lejrene i Sibirien." kan vel ikke passe når artiklen Ingermanland, Sovjettiden 1917-1991 hævder "Under 2. verdenskrig indtil 31. oktober 1944 flygtede 63.227 "ingrere" til Finland". I den artikel mangler der iøvrigt også kilder til mange af påstandende. mvh Per (PerV) (diskussion) 1. mar 2015, 10:18 (CET)

Jeg har nu indsat en ekstern henvisning samt i en note præciseret oplysningerne. hilsen Rmir2 (diskussion) 1. mar 2015, 11:14 (CET)
Uanset kilden, som er estisk, kan der ikke være tvivl om at sætningen: "De tilbageblevne blev siden systematisk henrettede" er forkert, når Rmir2 selv anfører at 63.227 "ingrere" flygtede til Finland frem til oktober 1944. Og når man tager befolkningstallet ved revolutionen, også opgivet af Rmir2, på over 140.000 (begge tal fra artiklen Ingermanland) så var det vel maksimalt ca halvdelen af befolkningen der blev henrettet eller deporteret? mvh Per (PerV) (diskussion) 1. mar 2015, 13:05 (CET)
Problemet var, at Finland i vid udstrækning blev tvunget til at udlevere de flygtede som et led i fredsaftalen i Moskva. De fik ikke lov til at vende tilbage til Ingermanland men blev med det samme deporterede til andre steder i Rusland. Jeg tilføjede endnu en kilde som litteratur, fordi jeg tror, at den engelsksprogede internethenvisning muligvis stammer herfra (i hvert fald har de fælles ophav, da denne kilde angiver de samme oplysninger). Det er forøvrigt vigtigt at huske, at ingrere og ingermanlandske finner er to forskellige folkegrupper, der levede i samme område, og som fik samme skæbne. hilsen Rmir2 (diskussion) 1. mar 2015, 14:36 (CET)

Problemet ved artiklen er, at den omhandler en tidsperiode fra 1918–1920, hvor der helt sikkert var tab på begge sider. Du opgør ikke et eneste sovjettisk tab som følge af ingrenes og ingermanlands finnernes oprør. Og samtidigt opgør du samtlige ingreres og ingermanlands finneres tab frem til vel omkring 1949. De døde vel ikke allesammen i 1920 eller umiddelbart efter. Nogle blev sikkert deporteret eller henrettet for samarbejde med nazityskland. Det ville gøre dine artikler væsentligt mere neutrale, hvis du oplyste hvilke ofre det russiske folk led som følge af hvides overgreb og nationalchavinistiske mindretals sabotage af opbygningen af socialismen. Der er ingen tvivl om at i den finske vinterkrig og fortsættelseskrigen havde Den Røde Hær samt Storbritanien langt større tab (ca. 326.000) end Mannerheims og Nazistyrkernes (ca. 85.000), ligesom der ud af sovjettiske krigsfanger i Finland døde omkring 18.500 mens omkring 1.500 (finske tal) finske krigsfanger døde i Sovjetunionen. Der er iøvrigt heller ingen tvivl om, at den finske støtte til den nazityske belejring af Leningrad betød omfattende tab (1.017.881 iflg en wiki) af meneskeliv i byen. Tab der langt overstiger døde finnere, ingrere og ingermanlændere i samtlige konfikter fra 1917 til 1947.

Konret forslag, pil sætningen: "De tilbageblevne blev siden systematisk henrettede eller sendt til lejrene i Sibirien." ud af denne artikel, de oplysninger indgår allerede i artiklen Ingermanland, men hvis du finder talene her mere præcise, kan du jo rette den artikel, og tilføje kilden der. mvh Per (PerV) (diskussion) 1. mar 2015, 18:21 (CET)