Diskussion:Paradentose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hej Martin, Lhademmor

Min kommentar til: "teori anerkendt i de aktuelle forskermiljøer", fremfor rå data.

Jeg har på yoghurt, protection was ... 2001), showing antibacterial activity against periodontal pathogens, men ingen referencer til resultater fra statistiske forsøg.

Der er ingen udvikling at spore på 5 år!

Det tolker jeg som at det enten ikke kan findes penge til at udføre forsøg (ingen kommerciel interesse) eller forsøgsresultater er ikke signifikante, og er derfor ikke interessante at publicere.

Tiden er ved at løbe fra dyre statistisk forsøg, da vi med computer og www. blot kan registrere og behandle samtlige data. Og forsøg kan stadig pupliceres og være anvendelige selvom der ikke kan drages en konklusion.

--BoyeHenningLauritzen 20. sep 2006 kl. 11:28 (CEST)


En trejde mulighed for at finde og opnå vidensdeling er at skrive link i wikipedia-artikler, som kan give anledning til ønskede reflektion hos læsere. F.eks. link fra artikel om "paradentosebehandling" til "biologisk bekæmpelse af ildelugtende bakterier i køleskab". Dette i håb om at reflektion over sammenhæng kan føre til artikel der afklarer effekten af sammenhængen. Først vil jeg dog søge og finde kendt viden ved at stille flere spørgsmål og læse flere svar fra eksisterende læserbrevkasser. --BoyeHenningLauritzen 18. sep 2006 kl. 14:23 (CEST)

Hej Morten Barklund Tak for din kommentar.

Men at finde og udbrede eksisterende viden er ikke "førstehåndsforskning". Fora'et www.Wikipedia.dk åbner muligheden for at undgå "forskning" i alt det "nogen godt ved". Det "nogen godt ved" er i dag spredt mellem alle på jorden. Www.Wikipedia kan samle og publicere viden, som i dag er ukendt i aktuelle forskermiljøer (måske ukendt fordi viden ikke er kommerciel interessant). Wikipedia kan blive et historisk "tre mile skridt" for lægfolks vidensdeling.

Artiklen om ”Paradentose” er ikke skrevet, og jeg er ikke i gang med at skrive den. Jeg håber at fremtidig forfatter af artikel, vil give plads til mit ønske om viden samling f.eks. med henvisning til debat om emnet.

Ja, der er megen etableret viden at finde på www., men da jeg ikke pt. har det faglige overblik, vil det være et stort arbejde, at oversætte eller formulere en "kopi" artikel. Dertil mener jeg at eksterne links til eksisterende tekst bør foretrækkes frem for at kopiere en tilgængelig tekst på www. Alternativt kan al "kopi" tekst samtidig skrives som en hyperlink til kildeteksten.

Derimod bidrager jeg gerne med innovative kommentar, og i det omfang ”Wikipedia” forfattere ønsker det?

Mvh. --BoyeHenningLauritzen 7. sep 2006 kl. 14:01 (CEST)

Diskussion: Er det muligt at opnå innovativ vidensdeling via wikipedia database, som inspiration til løsning af problemer, til gavn for os alle. F.eks. kan en åben gruppe først afdække, hvad vi ved om biologisk Bekæmpelse af paradentose: I hvilket omfang og tilfælde kan yoghurt bakterie vinde over andre bakterier i munden, og dermed kunne forsinke/forhindre paradentose? Yoghurt Naturel vinder over ilde lugtende bakteriekulturer i et køleskabet (en lugt fra bakterier der ellers er nærmest umulige at udrydde). Den biologiske bekæmpelse udføres blot ved at vaske køleskabe af i Yoghurt Naturel. Når Yoghurt kulturen kan vinde over ildelugtene bakterier i køleskabet, er mit spørgsmål: Om en harmløs bakterie kan vinde over uønskede bakterier i munden?

Wikipedia er ikke til førstehåndsforskning. Når en teori er anerkendt i de aktuelle forskermiljøer kan de publiceres her. Men der må da være meget andet at sige om paradentose end noget om yoghurt? Se for eksempel en:Periodontal disease (som så vidt jeg kan se omhandler paradentose). Der er masser af etableret viden, som man kan skrive. --Morten Barklund [ disk / bidrag ] 7. sep 2006 kl. 12:14 (CEST)

Flyttet fra artiklen[rediger kildetekst]

Kan der indsamles viden ved en "diskussion" under dette emnet, og med det formål at afdække mere kendt viden om Yoghurt naturel kan forsinke/forhindre paradentose.

Eksterne link's: http://www.aeldreforum.dk/publindex.htm Og find artikel om "Ældre & Tandsundhed" fra November 2001 http://www.tandogmund.dk: Og find læserbrevkasse om paradentose

--BoyeHenningLauritzen 7. sep 2006 kl. 12:27 (CEST)

Diskussionssiderne er til diskussion af Wikipediaartikler og ændringer af disse. Diskussioner om selve emnet må du stille andetsteds (prøv Google). --Lhademmor 12. sep 2006 kl. 14:52 (CEST)
Jeg må give Lhademmor ret og tilføje, at hvis du finder "mere kendt viden" (dvs. alment accepterede fakta), er denne naturligvis velkommen. Det er også i orden at skrive noget i retning af "Visse mener at paradentose kan forebygges ved..." - vel at mærke hvis "det menes at" kan dokumenteres ved referencer til videnskabelig artikler el.lign. --Martin Manscher 12. sep 2006 kl. 15:01 (CEST)

Hej Martin, Lhademmor Ja, det er også en diskussion af artiklen jeg ønsker. Jeg har svært ved formuleringen uklarhed, hvis den skal stå i artiklen: F.eks. hvis jeg skriver: ”Yoghurt Naturel har en gavnlig effekt på paradentose" og skrevet som en hyperlink til tom artikel. Antyder jeg at der er en anerkendt og målelig effekt og at artiklen kan udarbejdes. Og hvis jeg skriver at effekt er ukendt d. 2006-09-13, er det useriøst for dem der kender til effekt.

En trejde mulighed er at skrive link i artikler, som kan give anledning til ønskede reflektion hos innovative læsere. F.eks. ved link fra artikel om "paradentosebehandling" til "biologisk bekæmpelse af ildelugtende bakterier i køleskab".

Det er tvivlsomt bevidst at skrive uklarhed, også upåagtet om det skulle være formuleret i en videnskabelig artikel eller i en læserbrev besvarelse af: Overtandlæge Henning Lehmann Bastian. --BoyeHenningLauritzen 13. sep 2006 kl. 15:29 (CEST)

Skylning med yoghurt[rediger kildetekst]

Hej Jeg ved godt det ikke er tilladt, men aligevel: - Må jeg gøre opmærksom at skylninger af mit tandkød med youghurt naturel (10 min. pr. dag i gennem 3 mdr.) har flytte mig fra "at have risiko for paradentose" til pt. "at være uden for risiko for paradentose". Ifølge egen tandlæge, der har været ubekendt med mit forsøg.

Mvh. Boye --BoyeHenningLauritzen 12. nov 2006 kl. 04:59 (CET)

Hej Boye, I al forskning gælder "én svale gør ingen sommer". Du skal kunne henvise til et statistisk kontrolleret forsøg (udført af en anden end dig selv, og publiceret i et anerkendt tidsskrift) for at det gælder som forskning. --Martin Manscher 12. nov 2006 kl. 11:07 (CET)