Paradentose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Paradentose eller parodontose er et bakterieangreb i den knogle, som tænderne sidder fast i. Paradentose forårsager i et sent stadium løse tænder. Tandkødsbetændelse og rødt, ømt og blødende tandkød er en forløber for paradentose. Der er flere forskellige typer af periodontitis. De mere almindelige typer omfatter kronisk parodontitis, aggressiv parodontitis, nekrotiserende parodontal sygdom. [1]

Hvorfor får man paradentose[redigér | redigér wikikode]

Paradentose skyldes en vedvarende betændelse i tandens omkringliggende væv (støttevæv), herunder den knogle, som tandroden sidder fast i. Betændelsen starter altid i tandkødet som tandkødsbetændelse, hvorfra den breder sig til støttevævene. Både ved tandkødsbetændelse og paradentose er der tale om organismens reaktion på bakterier, som sidder på tænderne.

Behandling[redigér | redigér wikikode]

Det er centralt at få behandlet paradentose i god tid, da tænderne ellers yderligere vil miste sit fæste og det vil blive svært for en tandlæge at bevare dem. For at bedst muligt sikre at paradentose ikke udvikler sig yderligere, vil tandlægen foretage en tandrodsrensning med henblik på at fjerne bakterier og tandsten i tandkødslommen. Behandlingen kan være vanskelig og ofte langvarig. Det kan være nødvendigt at foretage en tandkødsoperation/paradentoseoperation, hvis tandkødslommerne er meget dybe.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Periodontitis [1]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

OdontologiSpire
Denne artikel om odontologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.