Spring til indhold

Diskussion:Rejsetiden for tog i Danmark

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Er der tanker om at udvide artiklen med historiske rejsetider? Det vil jo kunne vise hvordan de faste forbindelser og udviklingen i togene har påvirket rejserne i tidens løb. F.eks. blev der i sommers i Jernbanehistorisk forum linket til et scan af Kjøreplan for de danske Jærnbaner med de vigtigste Forbindelser til Nabolandene. Gyldig fra 1. Juni 1890. I forhold til i dag har det været lidt af en tålmodighedsprøve at rejse dengang. --Dannebrog Spy (diskussion) 2. mar 2013, 23:00 (CET)

God pointe. Artiklen kan med fordel udbygges med de historiske rejsetider, så udviklingen kan ses gennem tiden. De bedste hilsner --Morten Haagensen Elmose (diskussion) 14. dec 2015, 11:38 (CET)

Hvilke afgange?[rediger kildetekst]

Er tiderne efter lyntog eller intercity? --Lindberg (diskussion) 4. mar 2013, 00:31 (CET)

Tiderne er efter den korteste rejsetid ifølge rejseplanen.dk. Eksempelvis er det mellem København H og Odense lyntog, mellem Aarhus og Viborg regionaltog (REX), og fra K16 er det fx mellem København og Esbjerg en kombination af lyntog og intercity. --Morten Haagensen Elmose (diskussion) 14. dec 2015, 11:38 (CET)
Fint. Dette burde nok fremgå af artiklen. --Lindberg (diskussion) 14. dec 2015, 17:29 (CET)

Hvilken slags artikel er dette?[rediger kildetekst]

Normalt beskriver en artikel en ting eller et fænomen, der har et navn og eksisterer uden for Wikipedia. Da jeg læste indledningen første gang (Rejsetiden for tog i Danmark er en oversigt over rejsetiden for tog på udvalgte jernbanestrækninger i Danmark) fik jeg den tanke, at Rejsetiden for tog i Danmark er en publikation fra f.eks. Transportministeriet (det er ikke tilfældet). Min næste tanke var, at begrebet rejsetiden for tog i Danmark 1) ikke kun omhandler udvalgte strækninger og 2) ikke kun direktforbindelser. Artiklen i dens nuværende form virker lidt vilkårlig og ligegyldig og det bliver besværligt at holde den aktuel. Mit forslag er at skabe en artikel om togkøreplanen 2013 i stedet, som også indeholder oplysninger om systemet bag køreplanen: Er der tale om en integreret taktkøreplan med symmetriminut og hvis ja, hvor eksisterer taktknudepunkterne? Der er masser at skrive om en køreplan, mens en artikel udelukkende med rejsetider nok forbliver ret kedelig (?). Nillerdk (diskussion) 5. mar 2013, 11:26 (CET)

Jeg mener ikke at det er værd at skrive om en køreplan. Derimod ser jeg det som mere relevant hvorledes jernbanetransporten fungerer i Danmark. F.eks. er det et forholdsvist dansk fænomen at splitte toget op/samle det på bestemte stationer. I rigtig mange lande kører hele toget samlet hele vejen. Dette kunne suppleres med et historisk perspektiv omkring jernbanefærger over bælterne, Øresund og Limfjorden – herunder hvad broforbindelser betød for rejsetiden. --|EPO| COM: 5. mar 2013, 11:45 (CET)
Hej EPO! Hvor ville du skrive om "hvorledes jernbanetransporten fungerer", hvis ikke under køreplan? (Spørgsmålet er ikke retorisk!) Det er ikke et isoleret dansk fænomen at splitte/samle/forlænge/forkorte toge. Det praktiseres hæftigt i Tyskland, en smule i Frankrig og har også været almindeligt i Holland. Men det er da interessant at beskrive dette. Naturligvis er det også interessant at skrive, hvad broforbindelser (og andre infrastrukturændringer) har betydet og betyder for køreplanen. Men i under hvilket opslagsord? Nillerdk (diskussion) 5. mar 2013, 12:14 (CET)
Min tanke går på en samlende artikel under et navn som f.eks. Jernbanetransport i Danmark. Her skulle indgangsvinklen være mere samfundsfaglig end jernbaneteknisk. Også med henvisning til hvilke effekter nye togteknologier har betydet for rejsetid, komfort, driftsomkostninger og nødvendig understøttende infrastruktur (behovet for kul er faldet markant). --|EPO| COM: 5. mar 2013, 12:30 (CET)
Rejsetiden for tog i Danmark kunne sagtens indgå som en naturlig del af Jernbanetransport i Danmark - fx i form af et kort afsnit med link til artiklen. I min optik kan en artikel om køreplaner fint supplere Rejsetiden for tog i Danmark. Udfordringen med køreplaner er bare, at der i udgangspunktet er en køreplan for hver operatør. Det kan godt blive lidt langhåret at beskrive især helt ned i detaljen. Den teknologiske udvikling går i retning af "single point of contact" for kunden, dvs. i form af rejseplanen.dk, hvor alle rejserelationer (frekvens og rejsetid) kan findes "under samme tag". Artiklerne om Rejsetiden for tog i Danmark mangler rigtignok noget om frekvens, som bedst passer under en artikel om køreplanen. Som skrevet finder jeg det dog vanskeligt at lave en artikel om alle tog-, bus- og metrokøreplaner i Danmark i et givent år. Pointen med Rejsetiden for tog er egentlig blot at beskrive den overordnede udvikling i rejsetiden og dermed kun de år med væsentlige (ikke-midertidige) ændringer i rejsetiden. Dvs. at der som udgangspunkt ikke skrives en artikel om 2017 og 2018, da DSB og de øvrige operatører viderefører køreplanen for 2016 i de efterfølgende par år og først ændrer væsentligt på køreplanerne fra 2019. --Morten Haagensen Elmose (diskussion) 14. dec 2015, 11:38 (CET)