Diskussion:Religiøs oplevelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Areligiøse religiøse oplevelse[redigér wikikode]

Behøver en religiøs oplevelse være religiøs. Jeg kan godt nogen gange syntes jeg kan "se" de mange processer der ligger bag et kulturlandskab, og hvordan de hænger sammen. Det er meget smukt. Men jeg tænker på dem i videnskabelige termer, ikke religiøse termer. Jeg kan give mange af dem navne. Men er mine navngivne processer bare representater for det samme som animistens navngivne ånder, i en anden begrebsverdeb?

Det nærmest beslægtede følelse er den der kommer når jeg længe har tumlet med et svært programmeringsproblem, og en elegant løsning pludselig dukker op. I starten var det ofte løsninger jeg ikke rigtig forstod (når jeg kigger tilbage var det ofte brug af rekursion, som var et beggreb jeg ikke havde lært). Andre programmører har forbundet tilsvarende oplevelser med Zen buddhismens "pludselig oplysning" (sudden enlightenment) begreb. Måske var det også en forbindelse for atiklen?--Per Abrahamsen 14. aug 2005 kl. 12:19 (CEST)

Jeg havde tænkt på problemet i forvejen, men har ikke umiddelbart nogen løsning på, hvordan artiklen bør håndtere det. Mange overbeviste ateister har fortalt om personlige oplevelser, som et religiøst menneske helt afgjort vil opfatte som religiøse. Er disse ateister religiøse uden selv at vide det? Eller findes der en evne til inspiration, som er helt irreligiøs? Hvornår er åndelig følsomhed religiøsitet? Det handler i meget høj grad om, hvordan man selv fortolker sine oplevelser. --Troels Nybo 14. aug 2005 kl. 12:35 (CEST)

Religiøse oplevelsers placering i hjernen[redigér wikikode]

Der var en artikel i weekendavisen der nævnte nogen forsøg, hvor man kunne provokere religiøse oplevelser i folk ved at stimulere et bestemt sted i hjernen. Igen, uanset folk tro eller mangel på samme. Hvis vi kan opspore artikeln eller oplysninger om de forsøg den omtalte, var det værd at få med på siden.--Per Abrahamsen 14. aug 2005 kl. 12:19 (CEST)

Religiøsitet som et elektrisk fænomen? Artiklen bør nok træde varsomt i konflikten mellem materialisme og filosofisk idealisme; men på den anden side må den ikke være plaget af berøringsangst. Hvis hjerneforskere forsøger at undersøge religiøse oplevelser på et rent materialistisk grundlag, bør artiklen fortælle sagligt om det. --Troels Nybo 14. aug 2005 kl. 13:24 (CEST)

Kristendom[redigér wikikode]

Jeg har lavet et lille afsnit om religiøse oplevelser i kristendommen. Jeg synes, at det kunne være fedt at få nogle flere afsnit om, hvordan religiøse oplevelser tager sig ud i de forskellige religioner. --Bogrunberger 1. jul 2008, 17:14 (CEST)