Diskussion:Republika Srpska

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artiklen om den bosniske entitet (delstat) Republika Srpska er helt forkert!

Republika Srpska blev udråbt den 9. januar 1992 og anerkendt som stat med Dayton fredsaftalen underskrevet i Paris den 14. december 1995, med hvilken den treårige (1992-1995) krig i Bosnien og Hercegovina afsluttedes.

Rep. Srpska er ikke anerkendt som selvstandigt stat, men som en delstat i Bosnien-Herzegovina.


Republika Srpska dækker et område på 25.053 km2 eller 49% af Bosnien og Hercegovina territoriet hvor der lever 1.391.503 indbyggere, som placerer republikken mellem de mindste europæiske lande.

Igen, her er der ikke tale om et stat, derfor burde der slet ikke stå noget om Srpska som en af de mindste europæiske lande. Det er ligesom hvis man skrev det samme om f.eks. Jylland!

Artiklen er tydeligvis skrevet som propaganda, der har til formål at "forskrue" sandheden og virkeligheden.

-- Nidurin, 2. dec. 2005 10:24 CET


Inden du kommer med sådan noget volapyk, se de tyske, engelske og andre sider - især den Bosniske side!--Bobby 2. dec 2005 kl. 23:40 (CET)

Det er lidt sjovt at du kalder mine kommentarer for volapyk, når du henviser til engelsk og bosnisk side, hvor der INTET står om Republika Srpska som en selvstændig stat!!! Republika Srpska er bare en entitet/provins i Bosnien og ikke andet! Desuden mindskes Republika Srpskas (of Føderationens) beføjelser nærmest fra dag til dag og overføres til regereningen i Sarajevo. Enten ved du ikke ret meget om Bosnien og politiske forhold eller også gør du det med vilje (for at tjene nationalistiske og propagandistiske kræfter?!). Nidurhaf 3. dec 2005 kl. 18:46 (CET)

Så vidt jeg kan finde oplyst er det korrekt at Srpska ikke er en selvstændig stat, men en del af Bosnien Hercegovina - sådan læser jeg også den engelske side, eller f.eks her: http://www.danbos.dk/Bosnien.html
men under alle omstændigheder - prøv lige at lade være at råbe efter hinanden, eller lade det udvikle til redigeringskrig. - Nico 3. dec 2005 kl. 19:01 (CET)

Jeg er enig, Nico. Nidurhaf 3. dec 2005 kl. 19:43 (CET)


Svar om Republika Srpska[redigér wikikode]

Nidurhaf skriver: ……..bosnisk side, hvor der INTET står om Republika Srpska som en selvstændig stat!!! Enten ved du ikke ret meget om Bosnien og politiske forhold eller også gør du det med vilje (for at tjene nationalistiske og propagandistiske kræfter?!).

Den beskyldning (for at tjene nationalistiske og propagandistiske kræfter) kan du godt spare dig!


Under Bosnien og Hercegovina står følgende (og her står intet om at RS er selvstændig stat): Bosnien og Hercegovina er delt i to enheder:
Føderation af Bosnien og Hercegovina med hvilken dominerer bosniere (bosniske muslimer) og kroater og-
Republika Srpska (RS) med hvilken dominerer serberne.
Brčko (BD), i den nordlige Bosnien, er selvstændig administrativ enhed under Bosnien og Hercegovina og den enhed er hverken del af Føderationen eller RS.


Diskussionen er om følgende fejl:
Oprindeligt skrift:
Republika Srpska blev udråbt den 9. januar 1992 og anerkendt som stat (dette var forkert) med Dayton fredsaftalen underskrevet i Paris den 14. december 1995, med hvilken afsluttedes treårs krigen (1992-1995) i Bosnien og Hercegovina.

Det skulle har stået således:
Republika Srpska blev udråbt som stat den 9. januar 1992 og anerkendt som entitet (dette er rigtig) med Dayton fredsaftalen underskrevet i Paris den 14. december 1995, med hvilken afsluttedes treårs krigen (1992-1995) i Bosnien og Hercegovina.

(Den bosniske tekst:
Republika Srpska je proglašena 09. januara 1992. godine, a kao entitet u sastavu Bosne i Hercegovine verifikovana je Dejtonskim mirovnim sporazumom i potpisivanjem mira u Parizu 14. decembra 1995., kojim je završen troipogodišnji rat (1992-1995) u Bosni i Hercegovini.)


Desuden kan jeg ikke se at der nogen steder forneden står at RS er selvstændig stat!
Republika Srpska er i dag Parlamentær Republik med begrænset international subjektivitet. Derfor nogle ting som er for statens interesse gennemføres igennem myndighederne af Bosnien og Hercegovina, som er international godkendt stat.

Jeg håber at vi hermed har afklaret uenigheden. mvh--Bobby 3. dec 2005 kl. 22:02 (CET)