Republika Srpska

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Republika Srpskas placering i Europa
Republika Srpska
Republika Srpskas flag
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Republika Srpska (RS) (bosnisk/serbisk/kroatisk: Република Српска[РС]/Republika Srpska) er en af to politiske entiteter, som danner staten Bosnien-Hercegovina. Den anden entitet hedder Føderationen Bosnien-Hercegovina. Republika Srpska omfatter den nordlige og østlige del af Bosnien og Hercegovina, dele af Krajina, Posavina, Hercegovina og Podrinje.

Republika Srpska består af 49 % (25.053 km²) af Bosniens areal og ca. 40 % af Bosniens befolkning. Ingen oplysninger om indbyggertallet, herunder etnisk opdeling, er af officiel karakter, da der ikke er blevet foretaget befolkningsoptælling siden 1991, hvor den sidste optælling i det tidligere Jugoslavien fandt sted.

I 2005 anslog man, at der i Republika Srpska boede ca. 1,6 millioner mennesker, heraf 90 % serbere, 7 % bosniakker (muslimer), 2 % kroater og 1 % andre (romaer, jøder).

Hovedstaden er Sarajevo, mens landet administrativt ledes fra Banja Luka.

I forhold til territoriet har Republika Srpska lange og snoede grænser, på visse steder er de smalle og danner "lommer" med hvilke de serbiske områder forbindes. En af dem er lommen omkring byen Brčko hvis bredde kun er 5 km. Den samlede grænselængde af Republika Srpska er omkring 2.170 km. Hvis Republika Srpska havde form som en cirkel, ville grænselængden kun være 561 km.

Præsident: Milorad Dodik (2010- )

Se også[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 44°45′N 17°19′Ø / 44.75°N 17.32°Ø / 44.75; 17.32