Diskussion:Rhinlandsk fod

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Forslag til ændret indhold[redigér wikikode]

Jeg kan se, at artiklen no:rhinsk fot lige er blevet fint oversat til dansk, og jeg har moret mig med at finde nogle kilder. De kilder jeg har fundet har ikke kunnet bekræfte alle udsagn i artiklen. Desuden bør artiklen nok på dansk hedde "rhinlandsk fod", for det udtryk er almindeligere brugt. Derfor foreslår jeg, at den skrives om, f.eks. med et indhold som i min sandkasse. Her er nogle af de ting som jeg ikke har kunnet finde kilder til:

  • at rhinsk fod kun var "en matematisk samlet betegnelse for en ny standard"
  • at rhinsk fod kun skulle være udbredt i 1600-tallet og at der på det tidspunkt var en preussisk provins med navnet Rheinland (den kom vist først i 1800-tallet)
  • at en fod i 1698 blev defineret til 31,38535 cm (det var først i 1875)
  • at foden til sidst (efter 1875) blev fastsat til 10 decimaltommer (det er vist en forveksling med den fod, der anvendtes indenfor landmåling)
  • at en preussisk fod kaldtes "preußer elle" (den "preußische Elle" var enten lig 2 1/8 fod eller 2 fod)

Jeg måtte desværre bruge mange enkeltkilder, for at finde belæg for det hele, så det virker måske lidt voldsomt for så kort en artikel. --Weblars (diskussion) 25. aug 2013, 15:19 (CEST)

Den sidste oplysning ser helt forkert ud i og med at "Elle" betyder "alen". En preussisk fod må formodes at være halvt så lang som en preussisk alen. --Palnatoke (diskussion) 25. aug 2013, 15:55 (CEST)
Ang. elle som alen, tjo - jeg tænkte det samme. Iøvrigt er glad for at de forskellige mål i Danmark er omtalt; "skide godt Egon" ;) TherasTaneel (diskussion) 25. aug 2013, 18:11 (CEST)
Tak for jeres tilbagemeldinger. Ja, når der i det sidste afsnit i artiklen står "preußer elle" i parentes efter preussisk fod, så kunne man godt tro at de er lig hinanden. Jeg venter lige nogle dage inden jeg laver om på siden. Der kunne jo komme andre kommentarer.--Weblars (diskussion) 26. aug 2013, 10:15 (CEST)