Diskussion:Runealfabet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Etymologi er en yderst vanskelig videnskabsgren. Hvis man ikke er ekspert, gør man bedst i at holde sig til hvad de etymologiske ordbøger oplyser.

Nærværende artikel, med dens delvis selvmodsigende påstande, tjener (efter min ringe mening) ikke noget fornuftigt formål.

Sebastjan


Nu har jeg i så mange tilfælde fundet fejl i de etymologiske ordbøger. Det skyldes at de altid skriver af efter hinanden.

Det med at man holder noget hemmmeligt er en del af et politisk og øknomisk tradition, som stod oldtidens mennesker meget fjernt.

Jeg har diskuteret ordet med en ekspert. Og han måtte give mig ret.

Og jeg modstander af entydige forklaringer, som ikke er sikre.

Peter


Baggrunden for at man mener at Rune betyder hemmelig er at ordet rune anvendes synonym med hemmelig i en gotisk bibel oversættelse. Men udfra sammenhængen i teksten kan rune ligesågodt betyde skriftlig. Derfor uden er det usikkert om oversætterne har forstået alle detaljer i biblen og ønsket at gengive alle detajler, på en sådan måde at det forringede kvaliteten af oversættelsen. Det var ikke en ordbog som han oversatte.


Det etruskiske alfabet[redigér wikikode]

"I nyere tid menes runerne at være afledt af det etruskiske alfabet (kilde http://www.mysteriousetruscans.com/language.html)."

Jeg må bedre om en forklaring på hvordan etruskiske alfabet skulde komme til Danmark fra Italien efter at sproget var forsvundet.

Jeg stiller ikke krav om en afhandling bare to linjer, en forklaring. 8. nov 2005 kl. 19:59 (CET)~

Det er beskrevet i den kilde du selv har angivet. -- Bruger:Wegge 9. nov 2005 kl. 02:08 (CET)

QA[redigér wikikode]

Når artiklen hedder Runealfabet, er dens første opgave at forklare, hvad et runealfabet er. Hvis artiklen handler om runealfabetet (og det mener jeg, den gør), skal den hedde Runealfabetet - og kan den begynde at beskrive at begrebet ikke er så entydigt igen. --Palnatoke 9. nov 2005 kl. 09:07 (CET)

?[redigér wikikode]

Jeg får en masse spørgsmåls tegn istedet for runer i flere brovster. ER det meningen?Haabet 10. nov 2005 kl. 16:29 (CET) Er

Nej, det skyldes at du ikke har det rigtige tegnsæt installeret. Som standard er RTL (right-to-left) og asiatiske tegnsæt ikke installeret på Win XP og andre Win versioner – og af ukendte årsager ligger futhark-tegnsættet heriblandt. I artiklen er der derfor nogle steder indsat de tilhørende billeder, så "vi andre" også kan se runerne. --Morten Barklund 10. nov 2005 kl. 17:17 (CET)


2. Du behøver blot at installere fonten (skrifttypen) "junicode" som du finder gratis på: http://sourceforge.net/projects/junicode
Sprogindstillingerne i Windows behøver du, så vidt jeg kan se, ikke at røre. Se også den Engelske version af samme opslagsord. (skrev 83.93.245.197 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.) (20. nov. 2007 kl. 23:30 (CET))


3. Indsæt en af disse muligheder:
<font face="Segoe UI Symbol" size=-0>
<div style="font-size:large;font-family:'Segoe UI Symbol'">
<span style="font-size:large;font-family:'Segoe UI Symbol'">
og afslut tilsvarende med </font>, </div> eller </span>

fuþark = ᚠᚢᚦᚨᚱᚴ

Jeg tror i øvrigt Haabet forstår bedre oldnordisk og runer end Palnatoke.
Ribe (diskussion) 14. apr 2013, 03:26 (CEST)
Segoe UI Symbol skal vist være installeret på computeren for at det virker. Jeg skal ikke kunne udtale mig om Bruger:Haabets forståelse. --Palnatoke (diskussion) 14. apr 2013, 10:14 (CEST)