Diskussion:Sexisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg mener, sexisme er et forkert ord at bruge. Det er så klart en anglicisme, fordi sex på engelsk også kan betyde 'køn'. Sex betyder imidlertid noget helt andet på dansk. Derfor mener jeg, at man bør benytte sig af et ord som kønsdiskriminering i stedet. (skrev 80.167.102.88 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Der skal nok foretages koordination mellem indholdet i artiklerne Sexisme og Kønsdiskrimination - den ene handler om en ideologi, den anden om en praksis - eller i alt fald er det sådan, jeg ser de to begreber. Uanset hvad, så bør der være links mellem dem. --Palnatoke 10. jul 2010, 11:58 (CEST)

Begrebets historie[redigér wikikode]

Begrebet sexisme er jo en relativt ny anglicisme, der ikke brugtes i 90-erne, så vi mangler noget om, hvornår begrebet bliver introduceret på dansk (og af hvem), og hvordan det relaterer sig til mandschauvinisme, der var det gængse begreb tidligere. Spørgsmålet er om mandschauvinisme burde omdirigere til sexisme? I øjeblikket er det omtalt under chauvinisme, men omdirigerer ikke til det. I praksis bruges sexisme jo som regel i nogenlunde samme betydning som man tidligere ville have brugt mandschauvinisme.--Batmacumba (diskussion) 6. feb 2019, 00:27 (CET)

Optaget i RO 1986: http://rohist.dsn.dk/?lemma=sexisme
KorpusDK har ingen årstal på i dag.
DDO angiver 1970 og hævder at ordet kommer fra engelsk. Begge dele uden kilde.
DDO har en anden betydning for mandschauvinisme, det har jeg også.
Så nej til sammenskrivning.
--Madglad (diskussion) 6. feb 2019, 07:22 (CET)
Jeg mener at begrebet er tilstrækkeligt sit eget (dvs. anderledes end sexisme og chauvinisme) til at have sin egen artikkel. Denne er nu oprettet. Mandschauvinisme
MIS (diskussion) 8. feb 2019, 23:01 (CET)
Så mangler vi jo bare kvindechauvinisme. Face-smile.svg --Madglad (diskussion) 9. feb 2019, 11:11 (CET)
Hermed oprettet Kvindechauvinisme - MIS (diskussion) 9. feb 2019, 16:36 (CET)