Diskussion:Skepticisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


hej!

Rene Descates lavede en store opgør mod skepticime, selvom at han tvivlede selv på alt muligt.. han tvivlede på alt, undtagen sig selv!! så hvad kan årasagen være? han er selv speptictisk, efter min mening..

I Descartes bog Meditationer afviser han metodisk alt, som der kan tvivles ved, men indser at han ikke kan tvivle på sin egen eksistens. Det er dog en udbredt misforståelse at dette er det eneste han ikke mener han kan betvivle. Andre ubetvivlige ting for Descartes er logikken, matematikken og fænomenerne som de faktisk fremtræder. Derudover beviser han Guds eksistens ved hjælp af et kontroversielt argument, som han selv dog højst sandsynligt troede fuldt og fast på. Derefter er det forholdsvist let at deducere resten af verden, hvorved skepticismen er tilbagevist. Descartes er altså ingen skepticist, selvom han brugte tvivlen som metode. --Anjoe (Anders) 3. okt 2005 kl. 10:36 (CEST)

Så vidt, jeg ved, stammer begrebet skepticisme fra græsk via enten tysk eller fransk, så er der nogen særlig grund til, at det skal være anført i første linje, hvad skepticisme hedder på engelsk? Det må jo uundgåeligt give folk den fejlagtige opfattelse, at begrebet har sin oprindelse på engelsk og at det på dansk er et låneord fra engelsk.--Nikolaj 27. apr 2007 kl. 23:40 (CEST)

Den engelske artikel henviser til det græske skeptomai - så mon ikke ordet har sin oprindelse der. - apw 27. apr 2007 kl. 23:43 (CEST)

forkerte associationer[rediger kildetekst]

Jeg kan se i opslaget ude til højre, at artiklen er en del af en serie om "alternativ behandling og pseudovidenskaber". Er det en retvisende placering? Skepticisme er vel først og fremmest en filosofisk retning og ikke en behandlingsform eller en pseudovidenskab? KKS 188.120.85.22 20. dec. 2022, 13:46 (CET)[svar]