Diskussion:Tegnsætning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kantede og krøllede parenteser[redigér wikikode]

Er betegnelserne rigtige? Når jeg kigger på dem, ville jeg umiddelbart tro, at denne: [ er den kantede og denne: { er den krøllede. Brams 1. nov 2005 kl. 21:46 (CET)

Politikens Håndbog i Nudansk (3. udgave 1997) kalder [] for firkantede parenteser (og tilføjer "kritiske klammer" i parentes), mens {} kaldes klammer (og tilføjer "tuborger" i parentes og anførselstegn).--Heelgrasper 1. nov 2005 kl. 22:09 (CET)
Det var selfølgelig omvendt og er nu byttet - men personligt har jeg mange betegnelser:
[] – (fir)kantede parenteser, klammer, brackets
{} – krøllede parenteser, krøllede klammer, curly brackets, tuborg-parenteser, kapsler
Personligt foretrækker jeg navnene (parenteser), [klammer] og {kapsler}, der er lige til at udtale og anvende. Men dette kan man jo skrive mere om i Parentes :) --Morten Barklund 1. nov 2005 kl. 23:55 (CET)

Antisigma[redigér wikikode]

Det her er temmelig afledt af artiklens emne, men det var trods alt det mest nærliggende sted, jeg kunne finde på at tage emnet op.

Det har i længere tid irriteret mig, at jeg ikke kendte navnet for et tegn, jeg ofte er stødt på diverse steder, nemlig ɔ (et spejlvendt c). Nu har jeg så fået det nogenlunde på plads, da de åbenbart kaldes antisigma eller i nogen sammenhænge på engelsk: Open o. Den engelske artikel en:Ɔ dækker tilsyneladende én brug af tegnet, men jeg har oftest set det i betydningen "det vil sige" med et efterstillet kolon (ɔ:). Ud fra en:Claudian letters går jeg ud fra, at der er en forbindelse, men hvordan er det blevet en "forkortelse" for "det vil sige"?--Heelgrasper 2. nov 2005 kl. 01:47 (CET)

Tegnsætning vs. tegn[redigér wikikode]

»Tegnsætning er skrevne symboler eller tegn, der anvendes i en tekst« – er det helt korrekt? I mine øren er tegnsætning den handling, der består i at sætte tegn, ikke det enkelte symbol. Eller tager jeg fejl? --C960657 23. jul 2007, 00:06 (CEST)

Gennemskrivning[redigér wikikode]

Artiklen bør gennemskrives.

  • Skifte navn til "Tegn (retskrivning)".
  • Bringes i overensstemmelse med retskrivningsreglerne fra DS.
  • Tegn skal angives med reglernes benævnelser.
  • Alternative benævnelser skal have kilder.
  • Engelske oversættelser bør kun anvendes hvis der er en specifik årsag.
  • Bør opdeles i afsnit, fx "Retskningsreglerne", "Andre typografiske tegn" og "Andre sprog".
  • Kilder, kilder, kilder og ingen spekulationer.

Til dem der vil kaste sig ud i det er der et link her: http://sproget.dk/raad-og-regler/retskrivningsregler/retskrivningsregler/a7-1-6/a7-2-tegn (DS). --Madglad (diskussion) 5. maj 2015, 05:48 (CEST)