Diskussion:Tora

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bibelen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Bibelen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af bibelrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Toraen er den mest hellige skrift i jødedommen, da den ifølge sig selv kommer fra gud, og er nedskrevet af Moses. Tora, også kaldt Det gamle testamente, indeolder de fem mosebøger, og fortæller histiorien om hvordan jorden blev skabt til udgangen af Egypten, der endte med at jøderne kom til Israel.

Udsagnet om, at toraen ifølge sig selv kommer fra gud er i bedste fald upræcist. Der er ingen udsagn i toranen om, at den skulle være blevet overbragt fra Gud ved diktat (som Koranen) eller direkte i nedskrevet form (som Mormons Bog).

Der er også tre forskellige forklaringer på, hvad toraen indeholder:

  1. Det Gamle Testamente
  2. De fem møsebøger (som kun er en lille del af Det Gamle Testamente)
  3. 1. og 2. Mosebog (hvis den fortæller historien til udgangen af Egypten. De sidste tre mosebøger foregår udelukkende efter udgangen. Hvis der menes, at slutpunktet er, at jøderne kom til Israel, så må Josvabogen også være inkluderet, for det sker først i den.)

Jeg må indrømme, at jeg finder det mærkeligt, hvis man kan skrive en tekst med så mange problemer, hvis man har blot lidt indsigt i emnet.--Heelgrasper 22. sep 2005 kl. 18:49 (CEST)