Spring til indhold

Dizzee Rascal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dizzee Rascal
Rascal i 2013.
Information
PseudonymDizzee Rascal Rediger på Wikidata
FødtDylan Kwabena Mills
18. september 1984 (39 år)
London, England
Bow, Storbritannien Rediger på Wikidata
StatsborgerStorbritannien Rediger på Wikidata
BopælBow Rediger på Wikidata
SprogEngelsk Rediger på Wikidata
GenreGrime, Hiphop
BeskæftigelseRapper, sangskriver, pladeproducer
Aktive år2000–i dag
PladeselskabXL Recordings Rediger på Wikidata
Instrumenter
Vokal Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
dizzeerascal.co.uk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Dizzee Rascal er kunsternavn for Dylan Mills (født 18. september 1984 i Bow, London) er en britisk rapper, sangskriver og pladeproducer.

Som teenager kom han i kontakt med det fremstormende UK-garage-miljø, der med dets blanding af hiphop, rhythm and blues og drum and bass, generelt har været der, hvor de engelske cockney-rappere bedst har kunnet finde et musikalsk ståsted.

Som 16-årig udsendte Dizzee singlen I Luv U, der de næste halvandet år cirkulerede rundt omkring på Londons hippe klubber. Nummeret, der handlede om at gøre en mindreårig pige gravid, fik ekstra hjælp i promoveringen, da Dizzee Rascal under et ophold i Aiya NapaCypern blev stukket ned.

Med albummet Boy In Da Corner, der udkom i 2003, er den unge MC for alvor kommet i søgelyset. Det selvproducerede album leder umiddelbart tankerne hen på en kunstner som The Streets, men hos Dizzee Rascal er den dansevenlige garage-musik barberet ned til et nøgent og spartansk udtryk, der efterlader lytteren alene i et knirkende og dystert univers, hvor kun de allermest hårdhudede kan overleve.

Disse særtræk faldt i den engelske presses smag, hvilket førte til, at Dizzee Rascal i september 2003 til alles overraskelse modtog den prestigefyldte Mercury Prize foran topnavne som Radiohead og Coldplay.

I 2004 udsendte Dizzee Rascal sit andet album Showtime.[1]

Han blev i 2020 optaget i Order of the British Empire.[2]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Studiealbum

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Dizzee Rascal – dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon Arkiveret 5. marts 2016 hos Wayback Machine (Webside ikke længere tilgængelig)
  2. ^ "Mary Berry and Dizzee Rascal on Queen's Birthday Honours list". bbc.com. 9. oktober 2020. Arkiveret fra originalen 15. oktober 2020. Hentet 31. oktober 2020.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]