Dmitrij Sjujskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dmitrij Sjujskij
Født 1560 Rediger på Wikidata
Død 27. december 1612 Rediger på Wikidata
Gostynin Rediger på Wikidata
Far Ivan Sjujskij Rediger på Wikidata
Søskende Vasilij 4. af Rusland Rediger på Wikidata
Ægtefælle Ekaterina Grigorjevna Shuiskaia Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Bojar, militærperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dmitrij Ivanovitj Sjujskij (russisk: Дмитрий Иванович Шуйский, tr. Dmitrij Ivanovitj Sjujskij; født 1560, død 1612 i Gostynin, Polen) var en russisk knjaz (fyrste) og general.

Sjujskij stammer fra fyrsterne af Suzdal, deltog i tsarevitj Fjodor Ivanovitjs felttog og rejser, blev 1586 vojvod af Kargopol, men blev forvist i 1587 till Sjuja (i Vladimir guvernement) af Boris Godunov, som han siden forsonede sig med og hvis svigerinde han giftede sig med.

I 1606 deltog Sjujskij i sammansværgelsen mod den falske Dmitrij og havde kommandoen i flere slag med polakkerne, som han kun en enkelt gang lykkedes at besejre, mens hans unge slægtning, Mikhail Skopin-Sjujskij, gik fra sejer til sejer. Da Mikhail Skopin-Sjujskij døde efter et gæstebud hos Dmitrij Sjujskij, mistænktes denne for giftmord og blev så upopulær, at Stanisław Żółkiewski lykkedes at besejre moskoviterne i slaget ved Klusjino i 1610.

Dmitrij Ivanovitj Sjujskij døde i polsk fangenskab. Dmitrijs lillebror Vasilij Ivanovitj Sjujskij var den sidste zar af Rusland fra Rurik-dynastiet.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg