Dobbelt hestemynte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hestemonarda
eller Dobbelt hestemynte
Hestemonarda (Monarda didyma) Foto: Beentree
Hestemonarda (Monarda didyma)
Foto: Beentree
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie Lamiaceae (Læbeblomst-familien)
Slægt Monarda (Monarda)
Art M. didyma
Videnskabeligt artsnavn
Monarda didyma
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Hestemonarda eller dobbelt hestemynte (Monarda didyma) er en staude med en åben, opret vækst. Planten dyrkes i flere sorter, f.eks med lyserøde blomster. Den typiske lugt/duft findes på alle dele: stængler, blade og blomster – selv efter, at planten er visnet, langt ud på vinteren. Planten kaldes på engelsk for "bergamot" på grund af denne duft, som minder om den bergamotolie, der udtrækkes af citrusfrugten Bergamot.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Skuddene er lodrette og firkantede. Bladene er modsatte, ægformede med savtakket rand. Begge sider er grågrønne og tæt hårede. Blomsterne er samlet i hoveder ved bladhjørnerne og i skudspidsen. De enkelte blomster er uregelmæssige læbeblomster, og de findes i farver fra hvid over lyserød og klart rød til violet og blå. Frøene modner sjældent ordentligt her i landet.

Rodsystemet ligger meget højt, og det er tæt forgrenet med mange udløbere til alle sider.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,85 x 2 m (85 x 5 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Hestemynte er en rigtig prærieplante. Den gror i det centrale og østlige USA, hvor den foretrækker højtliggende og stenede, men fugtige floddale.

I den sydlige del af Appalacherne findes blandede løv- og nåleskove, domineret af Amerikansk Bøg, Gul-Birk og Sukker-Løn. De vokser i højder over 1.300 m i de amerikanske delstater North Carolina, tennesee, Virginia og Georgia. Her findes arten sammen med bl.a. Aconitum reclinatum (en art af stormhat), agurkmagnolia, aksblomstret løn, alleghenybærmispel, almindelig skyggeblomst, amerikansk bøg, amerikansk lind, amerikansk snabelkalla, Carex pensylvanica (en art af Star), Claytonia caroliniana (en art af vinterportulak), Cornus alternifolia (en art af kornel), fliget solhat, gulbirk, hvid ageratina, høbregne, Phacelia fimbriata (en art af honningurt), purpurtreblad, rosenbrombær, rødagtig gran, Solidago curtisii (en art af gyldenris), sort sølvlys, storblomstret uvularia, stribet løn, sukkerløn, tobakspibeplante, træagtig hortensia og Viburnum lantanoides (en art af kvalkved)[1]

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Encyclopedia of Life: Northern Hardwood Forest community – en lidt oversigtsagtig og kortfattet liste over denne skovtypes flora (på (engelsk))


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:


Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).