Dobermann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dobermann
Dobermann.jpg
Dansk navn Dobermann, dobermannpincher
Oprindelsesland/-område Tyskland
Brugsegenskaber Brugs- og familiehund
Forventet livslængde 8-10
størrelse Stor
Racen egner sig til Erfarne hundefolk
Gruppering
FCI: Gruppe 2, sektion 1a
AKC: Working
CKC: Working
KC: Working
UKC: Guardian dogs
Hunderacer

Dobermann er en tysk hunderace, som blev skabt i området omkring den lille by Apolda i Weimarer Land i Thüringen i 1860'erne. Tidligere var denne hund kendt som Dobermannpinscher.

Oprindelse og alder[redigér | redigér wikikode]

Karl Friedrich Louis Dobermann (2. januar 1834-9. juni 1894) var skatteopkræver og hundefanger. Han skabte denne hund udelukkende for at beskytte sig selv og sine egne interesser. Dobermann er således den eneste hunderace, der udelukkende er skabt med tanke på at forsvare sig mod andre mennesker. Desværre ved hunden ikke dette selv, og racen anses for aggressiv. Der rapporteres ofte i medierne om overfald på mennesker og andre hunde.[1]

Racen som sådan er oprindeligt et produkt af krydsavl med weimaraner, tysk pinscher og vorstehhund. Siden blev også beauceron og muligvis greyhound og manchesterterrier krydset ind. Nogle hævder, at også rottweiler og schæferhund blev krydset ind, men dette er mere usikkert og kan for rottweilerens del have med ligheden i pelsfarve og udseende at gøre. Når det gælder schæferhund, hænger dette sikkert sammen med, at Dobermann selv benyttede sådanne hunde til beskyttelse, før han skabte denne nye hunderace.

Karl Friedrich Louis Dobermann viste for første gang sin nye hunderace frem på et hundemarked i Apolda i 1863. Racen blev anerkendt som sådan i 1895, men den første racestandard blev imidlertid ikke fastlagt før i 1910.

Udseende, anatomi og fysik[redigér | redigér wikikode]

Dobermann er en kvadratisk, muskuløs og velproportioneret stor hund med kort, glat og sort eller mørk brun pels med karakteristiske brune (tan) markeringer og uden underuld. Før i tiden havde denne hund ofte kuperede ører og hale, men dette er ikke længere tilladt i Danmark, da det anses for at være dyremishandling. Kupering tillades dog i nogle andre lande. Hanhunde vejer 40–45 kg og bliver ca. 68–72 cm i skulderhøjde. Tæverne vejer gerne 32–35 kg og bliver ca. 63–68 cm i skulderhøjde.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Hunderacer.dk – Beskrivelse af Dobermann

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: