Dolyna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
 Dolyna
Долина Rediger på Wikidata
 Dolynas byvåben  Dolynas byflag
Coat of Arms of Dolyna.svg Dolina gerb.png
25758198пр. Незалежності.jpg
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Postnr. 77500 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 20.691 (2019) Rediger på Wikidata
 - Areal 27,0 km²
 - Befolkningstæthed 766 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 373 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside dolyna.if.ua
Oversigtskort

Dolyna (ukrainsk: Доли́на, polsk: Dolina, jiddisch: דאלינע) er en by beliggende i Kalush raion i Ivano-Frankivsk oblast (region) i det sydvestlige Ukraine. Den er vært for administrationen af Dolyna urban hromada, en af hromadaerne i Ukraine.[1] I 2021 var indbyggertallet ca. 20.641.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byens historie går tilbage til det 10. århundrede, hvilket gør den til en af de ældste i regionen. I det 14. århundrede blev Dolyna berømt for sin saltmine. I 1349 kom byen under Kongedømmet Polen, hvor den forblev indtil 1772 (se Polens delinger). I 1525 fik Dolyna, eller Dolina, som den hedder på polsk, tildelt stadsrettigheder i henhold til Magdeburgloven og ret til at handle med salt i lighed med Kolomyja. I 1740 var der i byen et oprør af opryshky' (ukrainske oprørere).

I 1772 faldt byen til østrigerne, og i 1791 mistede den sin status. I anden halvdel af det 19. århundrede blev en jernbanelinje, der forbandt Stryi med Ivano-Frankivsk, ført gennem byen. I slutningen af det 19. århundrede ødelagde store brande byen fuldstændigt. Det første årti af det nye 20. århundrede var dedikeret til genopbygning af byen. Efter Østrig-Ungarns sammenbrud kæmpede de genfødte polske og ukrainske stater om kontrollen med Dolyna i en broderskabskrig, som blev vundet af polakkerne (se Den polsk-ukrainske krig). I den anden polske republik hørte byen, med næsten 10 000 indbyggere, til Stanisławów voivodeship og var hovedstad i Dolina amtet. Nærliggende landsbyer var beboet af tyske bosættere, som kom dertil i Josef 2.'s tid.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Долинская городская громада" (russisk). Портал об'єднаних громад України.