Dolyna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dolyna
Долина Rediger på Wikidata
Dolynas byvåben Dolynas byflag
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Ivano-Frankivsk oblast Ivano-Frankivsk oblast
Rajon Kalusj rajon
Postnr. 77500 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 20.691 (2019) Rediger på Wikidata
 - Areal 27,0 km²
 - Befolknings­tæthed 766 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 373 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside dolyna.if.ua
Oversigtskort
Dolyna ligger i Ivano-Frankivsk oblast
Dolyna
Dolyna
Dolynas beliggenhed i Ivano-Frankivsk oblast

Dolyna (ukrainsk: Доли́на, polsk: Dolina, jiddisch: דאלינע) er en by beliggende i Kalusj rajon i Ivano-Frankivsk oblast (region) i det sydvestlige Ukraine. Den er vært for administrationen af Dolyna urban hromada, en af hromadaerne i Ukraine.[1] I 2021 var indbyggertallet ca. 20.641.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byens historie går tilbage til det 10. århundrede, hvilket gør den til en af de ældste i regionen. I det 14. århundrede blev Dolyna berømt for sin saltmine. I 1349 kom byen under Kongedømmet Polen, hvor den forblev indtil 1772 (se Polens delinger). I 1525 fik Dolyna, eller Dolina, som den hedder på polsk, tildelt stadsrettigheder i henhold til Magdeburgloven og ret til at handle med salt i lighed med Kolomyja. I 1740 var der i byen et oprør af opryshky' (ukrainske oprørere).

I 1772 faldt byen til østrigerne, og i 1791 mistede den sin status. I anden halvdel af det 19. århundrede blev en jernbanelinje, der forbandt Stryi med Ivano-Frankivsk, ført gennem byen. I slutningen af det 19. århundrede ødelagde store brande byen fuldstændigt. Det første årti af det nye 20. århundrede var dedikeret til genopbygning af byen. Efter Østrig-Ungarns sammenbrud kæmpede de genfødte polske og ukrainske stater om kontrollen med Dolyna i en broderskabskrig, som blev vundet af polakkerne (se Den polsk-ukrainske krig). I den anden polske republik hørte byen, med næsten 10 000 indbyggere, til Stanisławów voivodeship og var hovedstad i Dolina amtet. Nærliggende landsbyer var beboet af tyske bosættere, som kom dertil i Josef 2.'s tid.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Долинская городская громада" (russisk). Портал об'єднаних громад України.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]