Nadvirna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nadvirna
Надві́рна Rediger på Wikidata
Nadvirnas byvåben Nadvirnas byflag
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Ivano-Frankivsk oblast Ivano-Frankivsk oblast
Rajon Nadvirna rajon
Grundlagt 1589 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 22.504 (2022) Rediger på Wikidata
 - Areal 25,5 km²
 - Befolknings­tæthed 881 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 428 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside nadvirnamr.gov.ua
Oversigtskort
Nadvirna ligger i Ivano-Frankivsk oblast
Nadvirna
Nadvirna
Nadvirnas beliggenhed i Ivano-Frankivsk oblast

Nadvírna, også kaldet Nadwirna eller Nadvorna (ukrainsk: Надві́рна, polsk: Nadwórna, jiddisch: נאַדוואָרנאַ, Nadvorna) er en by beliggende i Ivano-Frankivsk oblast i det vestlige Ukraine. Den er det administrative centrum for Nadvirna raion. Nadvirna er vært for administrationen af Nadvirna hromada, en af Ukraines hromadaer.[1] Befolkning: 22.545 (2021).

Byen ligger i et let kuperet, grønt område 32 km nordøst for Karpaterne. De vigtigste eksportvarer og råvarer fra byen omfatter salt, olie og olieprodukter samt tømmer. Byen var i begyndelsen af det 20. århundrede populær som et sommerferieområde med restauranter og hoteller.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Sankt Volodymyr's Kirke

Fra midten af det 14. århundrede og indtil 1772 (se Polens delinger) var Nadvirna, kendt på polsk som Nadwórna, en del af Kongedømmet Polen. I 1772 blev det annekteret af Habsburgske Imperium og forblev i Kongeriget Galicien og Lodomerien indtil slutningen af 1918. I mellemkrigsårene blev grænserne ændret, og byen blev en del af Den anden polske republik. Efter Invasionen af Polen i 1939 blev den indlemmet i Ukrainske SSR (se også Molotov-Ribbentrop-pagten). Nadvirna blev besat af tyskerne i 1941 under Anden Verdenskrig. Efter krigen blev det igen optaget i Ukrainske SSR. Siden Ukraines uafhængighed i 1991 har byen været en del af Ukraine.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Надвирнянская городская громада" (russisk). Портал об'єднаних громад України.}

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi