Drageblodstræ (dracaena draco)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Drageblodstræ
Drageblodstræet i Icod de los Vinos
Drageblodstræet i Icod de los Vinos
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Familie Asparagaceae (Asparges-familien)
Slægt Dracæna (drageblodstræ)
Hjælp til læsning af taksobokse

Drageblodstræ (dracaena draco) er en plante i familien Asparges. Det vokser blandt andet på De Kanariske Øer, Kap Verde-øerne og Madeira. Drageblodstræet er natur vartegn[1] for den Kanariske ø, Tenerife.

Den er gaffelgrenet og danner med tiden en rundet krone. Barken er flad og sølvgrå. Bladene er smalle lineære til lancetformede, de er duggede og sidder samlede i spidsen på grenene. Det blomstrer mellem juli og september.

Hvis stammen beskadiges, drypper det en blodrød harpiks kaldet drageblod frem, som inden for naturmedicin og alkymi har været rost for sine magiske kræfter. Drageblod er uden virkning imod sygdomme, men blev alligevel solgt på apoteker et stykke ind i 1900-tallet. Denne rødfarvede harpiks anvendes til også at farve marmor, og en slags fernis som anvendes til at farve violiner.

På Tenerife i byen Icod de los Vinos findes det berømte tusindårige drageblodstræ, som nu er omgivet af en lille have. At træet er tusindvis år gammelt kan nok menes at være en skrøne. En nyere undersøgelse vurderer alderen til cirka 400 år. At bestemme alderen på et drageblodstræ er svært, eftersom der ikke udvikles årringe.

Drageblodstræ vokser nu sjældent vildt mere, men som prydplante er den meget populær og findes plantet omkring Middelhavet, men også i parker uden for Europa. På Madeira er kun to vildtvoksende eksemplarer tilbage, efter at et tredje væltede i havet under en storm i 1982. Fornylig opdagedes på Gran Canaria en ny art i slægten Dracaena.

Drageblodstræet kan dyrkes som potteplante i Danmark.

Kildeangivelser[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 10. april 2020. Hentet 4. juni 2020.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.