Eisenhowerdoktrinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Eisenhowerdoktrinen er en tale, som USAs præsident, Dwight D. Eisenhower holdt den 5. januar 1957 under betegnelsen ”en særlig meddelelse til kongressen om situationen i Mellemøsten”.

I talen tilkendegiver præsidenten sin vilje til at sætte de væbnede styrker ind som hjælp til enhver stat i Mellemøsten, som er truet af aggression fra en nation, der er under kontrol af den internationale kommunisme.[1]

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Den teoretiske baggrund for doktrinen var dominoteorien, som blev anvendt af Dwight D. Eisenhower ved en pressekonference 7. april 1954.[2] Også MAD-doktrinen var en brik i Eisenhowers militære strategi og med meddelelsen til kongressen udvidedes dens geopolitiske rækkevidde. I et regionalt perspektiv var doktrinen rettet mod den Egyptiske statsleder Nassers stigende indflydelse i Mellemøsten efter Suezkrisen.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Eisenhowerdoktrinen udgjorde grundlaget for den amerikanske intervention i regeringskrisen i Libanon i 1958.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "The Eisenhower Doctrine, 1957";(engelsk) se:https://web.archive.org/web/20070507125606/http://www.state.gov/r/pa/ho/time/lw/82548.htm
  2. ^ "Domino Theory Principle, Dwight D. Eisenhower, 1954". Arkiveret fra originalen 13. maj 2006. Hentet 28. september 2010.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]