Eisenhowerdoktrinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Eisenhowerdoktrinen er en tale, som USAs præsident, Dwight D. Eisenhower holdt den 5. januar 1957 under betegnelsen ”en særlig meddelelse til kongressen om situationen i Mellemøsten”.

I talen tilkendegiver præsidenten sin vilje til at sætte de væbnede styrker ind som hjælp til enhver stat i Mellemøsten, som er truet af aggression fra en nation, der er under kontrol af den internationale kommunisme.[1]

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Den teoretiske baggrund for doktrinen var dominoteorien, som blev anvendt af Dwight D. Eisenhower ved en pressekonference 7. april 1954.[2] Også MAD-doktrinen var en brik i Eisenhowers militære strategi og med meddelelsen til kongressen udvidedes dens geopolitiske rækkevidde. I et regionalt perspektiv var doktrinen rettet mod den Egyptiske statsleder Nassers stigende indflydelse i Mellemøsten efter Suezkrisen.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Eisenhowerdoktrinen udgjorde grundlaget for den amerikanske intervention i regeringskrisen i Libanon i 1958.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "The Eisenhower Doctrine, 1957";(engelsk) se:https://web.archive.org/web/20070507125606/http://www.state.gov/r/pa/ho/time/lw/82548.htm
  2. ^ "Domino Theory Principle, Dwight D. Eisenhower, 1954". Arkiveret fra originalen 13. maj 2006. Hentet 28. september 2010.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]