El Greco

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
El Greco (1541–1614): Allegori over sejren ved Lepanto 7. oktober 1571

Domenikos TheotokopoulosEl Greco (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος), (15417. april 1614 i Toledo)- født i Fodele, en landsby nær IraklioKreta var en græsk maler, heraf kaldenavnet El Greco (grækeren). Han underskrev sine værker med sit navn på græsk (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) for at understrege sin græske oprindelse. El Greco havde primært sit virke i Toledo, Spanien og regnes som en af de betydeligste kunstnerne i overgangen mellem europæisk renaissance og barok, og hans særprægede malestil har påvirket kunstnere helt frem til 1900-tallets ekspressionisme og kunstnere som Picasso og Jackson Pollock.

På Sankt Katherine klostret blev han oplært i den byzantinske tradition inden for ikonmaleri. Allerede som 25-årig blev han anset for en mester. Theotokopoulos forlod Kreta for at søge lykken. Første stop var Venedig – på den tid var Kreta en del af det venetianske rige. Han blev i Venedig i ca. 4 år og studerede højrenæssancens mestre som Tintoretto og Jacopo Bassano. Næste stop var Rom, men da han ikke følte at mulighederne passede til hans talent, fortsatte han til Spanien.

I Madrid arbejdede han med udsmykning af Escorial Paladset for Filip 2. Da hans idéer ikke blev tilstrækkelig værdsat af kongen, fortsatte han til Toledo, som dengang var det religiøse og åndelige center i Spanien. Her blomstrede hans talent i fuldt flor, og Theotokopoulos levede og arbejdede her indtil sin død i 1614. Toledo gav ham de rolige og idylliske omgivelser, som han havde brug for. I begyndelsen udtrykte han sin hjemlængsel ved valg af mørke farver, men gradvis blev hans farvevalg dristigere og varmere. Hans kunst må nok karakteriseres som "manieristisk", mens hans senere værker har ekspressionistiske træk. Hans produktion overstiger 500 værker. Det eneste værk af El Greco, som befinder sig på Kreta, kan ses i det historiske museum i Heraklion.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]