Renæssancen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Renæssance)
Spring til navigation Spring til søgning
Denne side handler om den europæiske renæssance fra det 14. til det 17. århundrede. For den tidligere europæiske renæssance se Tolvte århundredes renæssance.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
David, af Michelangelo (Accademia di Belle Arti, Firenze, Italien) er et af renæssancen mesterværker.

Renæssancen (fra fransk: renaissance, genfødsel) er en periode fra det 14. til det 17. århundrede, der betragtes som broen mellem middelalderen og den moderne tid. Det begyndte som en kulturel bevægelse i Italien i den sene middelalder og bredte sig til resten af Europa. Fx udviklingen af perspektiv i oliemalerier og generhvervet viden om, hvordan man laver beton.

Den omfattede en opblomstring af latin og folkesprogslitteratur fra det 14. århundrede. Det betød genopblussen af læring baseret på klassiske kilder, udvikling af lineære perspektiv og andre teknikker til at give en mere realisme i malerier; og desuden uddannelsesreformer i mange europæiske lande.

Den senere europæiske renæssance fra det 16. til det 17. århundrede var et opgør mod den oprindelige italienske renæssance og havde ikke genfødsel som mål. Betydningen genfødsel refererer til antikken og kommer fra re-, som betyder igen, som fødsel (italiensk; ri-nascimento). Betegnelsen stammer fra samtidens Vasari og den franske historiker Jules Michelet i det 19. århundrede.

Renæssancen var inspireret af antikken, som varede fra omkring 750 f.kr. til 500 e.kr. og dermed en genfødsel af den periode. For de lærde i renæssancen var antikken en blomstrende tid, hvor videnskab, filosofi, litteratur, demokrati, kunst og politik blev sat i fokus.

Verden udvidede sig for europæerne, og horisonten blev større. Marco Polo udforskede Asien, mens Christoffer Columbus rejste mod vest og opdagede Nordamerika i 1492.

Italienske bystater[redigér | rediger kildetekst]

Renæssancen begyndte i Norditalien i Venedig, Genova, Milano og Firenze.

Firenzes rige overklasse var begejstret for de nye ideer og støttede de mange kunstnere og humanister i byen. I renæssancen var befolkningen i Firenze glad for den republikanske styreform og støttede betegnelsen ”renæssancemennesket”. Fremtiden skulle bygges på idealer fra det antikke Grækenland og Rom. Idealer, som langsomt førte mennesket bort fra det traditionelle, kirkeligt bestemte verdensbillede mod en verden bygget på fornuft og rationalitet.

Kunst[redigér | rediger kildetekst]

Kunsten undergik en stor udvikling: fra at tegne uden perspektiv, til at tegne med perspektiv. Dermed blev det muligt at fremstille bygninger i en ny form, som aldrig var set før. Forsvindingspunkter blev et essentielt begreb inden for kunsten.

Derudover hentede man inspiration fra antikken, og mange gamle elementer blev moderne igen.

Ydermere blev kuplen i Firenze færdiggjort i renæssancen pga. perspektivopfindelsen af Filippo Brunelleschi (1377-1446).  

Verdensbilledet i Renæssancen[redigér | rediger kildetekst]

Verdensbilleder var før inspireret af Aristoteles, som havde en forestilling om, at Jorden var verdens stillestående centrum, hvorom Solen, stjernerne og planeterne bevægede sig. Dette geocentriske verdensbillede står i modsætning til det senere heliocentriske verdensbillede, hvor Solen betragtes som centrum. Omkring 200 f.kr. foreslog Aristarchos fra Samos, at det heliocentriske verdensbillede var en hypotese, men den fik først afgørende indflydelse med Kopernikus samme hypotese (1543).

Byerne og handelen i Renæssancen[redigér | rediger kildetekst]

Økonomien steg i takt med handel. Det medvirkede til, at der kunne dyrkes flere afgrøder, eftersom klimaet ændrede sig. Når økonomien steg, blev der skabt mere handel. Handlen kom oftest fra de nordeuropæiske lande, og der blev også eksporteret mere fra de mellemøstlige lande som krydderier.

Øget handel medførte vækst i byerne. Byerne blev mere attraktive, virksomheder opstod og skabte arbejdspladser. Da byerne blev større, blev borgerskabet interesseret i byerne, og de blev et centrum for alt aktiviteten i landet. Alt det gav byerne dynamik, og dermed opstod nye tanker og ideer.

Renæssancen vs. middelalderen[redigér | rediger kildetekst]

Den schweiziske kulturhistoriker Jacob Burckhardt adskiller de to perioder fra hinanden, men det blev diskuteret af amerikaneren Charles H. Haskins i 1920’erne. Diskussionen gik på, hvornår renæssancen opstod, og om middelalderen var en tilbagestående periode, eller om middelalderen nærmere i sig selv stod for store nybrud, som kunne måle sig med renæssancens.

Grænsen mellem perioderne er uklar, og perioderne overlappede hinanden.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  • Leksikon for det 21. århundrede
  • Society for Renaissance Studies
  • Galens, July; Knight, Judson (2001). "The Late Middle Ages". Middle Ages Reference Library. Gale. 1. Hentet 15. maj 2020.
KulturSpire
Denne artikel om kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Napoleon BonaparteSpire
Denne artikel om Europas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Europa