Elisa von der Recke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Elisa von der Recke
Tysk litteratur
Oplysningstiden/Romantikken

Anton Graff Bildnis Elisa von der Recke 1797.jpg

Personlig information
Født 20. maj 1754 Rediger på Wikidata
Kurland Rediger på Wikidata
Død 13. april 1833 (78 år) Rediger på Wikidata
Dresden Rediger på Wikidata
Gravsted Dresden Rediger på Wikidata
Far Johann Friedrich von Medem Rediger på Wikidata
Ægtefælle George Peter Magnus von der Recke Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Skribent, digter Rediger på Wikidata
Fagområde Poesi Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Elisa von der Recke (født 20. maj 1754 i Schönberg i Hertugdømmet Kurland og Semgallen, død 13. april 1833 i Dresden i Kongeriget Sachsen) var en tyskbaltisk digterinde og datter af rigsgreve Friedrich von Medem.

Elisa von der Recke var født på godset Schönberg i Semgallen, og var stedsøster til hertuginde Dorothea af Kurland, og blev i 1771 gift med kammerherre Georg von der Recke, men skilt fra ham i 1776 og levede derpå i Mitau, hvor hun omgikkes Alessandro Cagliostro, Johann Caspar Lavater og Jung Stilling. Efter tabet af sin datter henfaldt hun i religionssværmeri, og bekendtskabet med Grev Cagliostro havde en uheldig indflydelse på hendes sindstilstand. Men et ophold i Østrig og Tyskland hjalp hende til atter at nå sjælelig ligevægt, og hun udgav den opsigtsvækkende bog "Der entlarvte Cagliostro" i Berlin i 1787, som Katharina 2. takkede hende for ved at skænke hende det kurlandske gods Pfalzgrafen. Senere levede hun mest i Dresden sammen med Tiedge. Hendes "Geistliche Lieder", som Johann Adam Hiller udgav i 1781, og "Gedichte", udgivet af Tiedge i 1806 og 1816. Hun øvede indflydelse på mange af århundredskiftets mænd ved sin åndfulde og begejstrende personlighed.

I 1804-06 opholdt hun sig i Italien og Rom sammen med Tiedge. Her stiftede hun bekendtskab med billedhuggeren Bertel Thorvaldsen, der udførte portrætbuster i marmor af hende (på Thorvaldsens Museum).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

ForfatterStub
Denne forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi