Elisabeth Schwartzkopf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Elisabeth Schwartzkopf

Olga Maria Elisabeth Friederike Schwartzkopf (9. december 1915 i Jarotschin, Preussen3. august 2006 i Schruns, Vorarlberg) var en tysk operasanger (sopran), der med sin karakteristiske og kultiverede sangteknik var én af 1900-tallets mest anerkendte operasangerinder.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Elisabeth Schwarzkopf blev født i den preussiske provins, Posen, der siden 1919 er en del af Polen. Hun viste allerede i meget ung alder interesse for musik og sang sin første operarolle i 1928, som Eurydike i en skoleopsætning af Orfeus og Eurydike i Magdeburg.

I 1934 begyndte Schwarzkopf at studere ved musikkonservatoriet i Berlin, først som mezzosopran, senere som koloratursopran. Hun debuterede som professionel ved Statsoperaen i Berlin den 15. april 1938 som anden blomsterpige i anden akt af Richard Wagners opera, Parsifal. Hun sang i Berlin i fire år, og blev bl.a. medlem af nazipartiet, en kontroversiel beslutning der medførte, at hun blev boykottet i USA længe efter krigen.

Hun blev især forbundet med komponisterne Mozart, Strauss og Hugo Wolf. Blandt hendes mest berømte fortolkninger er partierne som Grevinden i Figaros bryllup (Mozart) og Marskalinden i Rosenkavaleren (Strauss).

Gennem sit ægteskab med den fremtrædende britiske klassiske musikproducent og senere direktør for Royal Opera House Covent Garden i London, Walter Legge, blev hun i 1953 britisk statsborger. I 1992 blev hun adlet af dronning Elisabeth 2.

I årene 1982-2003 var hun bosat i Zumikon nær Zürich, og her er hun bisat. Fra 2003 og til sin død boede hun i Schruns i Vorarlberg.