Magdeburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Magdeburg
Udsigt over Magdeburg og domkirken set fra Johanniskirkens tårn
Udsigt over Magdeburg og domkirken set fra Johanniskirkens tårn
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Magdeburg
Magdeburg ligger i Tyskland
Magdeburg
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Sachsen-Anhalt
Kreis Kreisfri by
Underinddeling af byer 40 bydele
Overborgmester Lutz Trümper (SPD)
Statistiske data
Areal 200,95 km²
Højde 43 m
Indbyggere 230.456  (31/12/2009)
 - Tæthed 1.147 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade MD
Postnr. 39104-39130
Tlf.-forvalg 0391
Hjemmeside www.magdeburg.de

Koordinater: 52°8′N 11°37′Ø / 52.133°N 11.617°Ø / 52.133; 11.617

Magdeburg er hovedstad i den tyske delstat Sachsen-Anhalt, beliggende ved floden Elben. Byen var tidligere en fri rigsstad. Her søgte forfulgte lutheranere tilflugt omkring 1550.

I 1035 fik Magdeburg ret til at holde udstillinger og møder, som danner grundlag for de bylove, der er kendt som Magdeburgrettighederne. Disse love blev forbillede i hele Central- og Østeuropa. Besøgende fra mange lande begyndte at handle med Magdeburg.

I 1200-tallet blev Magdeburg medlem af Hanseforbundet. Med mere end 20.000 indbyggere var Magdeburg en af ​​de største byer i det Tysk-romerske rige. Byen havde søhandel mod vest, Flandern, med landene ved Nordsøen og vedligeholdt trafik og samkvem internt bl.a. med Braunschweig. Borgerne kæmpede konstant mod ærkebiskoppen og blev næsten uafhængig af ham i slutningen af ​​1400-tallet.

I 1524 blev Martin Luther kaldt til Magdeburg, hvor han prædikede og forårsagede byens frafald fra den romersk-katolske kirke. Reformationen havde hurtigt fundet tilhængere i byen, hvor Luther havde været skoledreng. Kejser Karl V bandlyste gentagne gange den uregerlige by, der havde tilsluttet sig ​​Torgau-alliancen og det Schmalkaldiske forbund. Da byen ikke havde accepteret Augsburg-Interimet (1548), blev byen belejret (1550-1551) af Moritz af Sachsen på kejserens kommando, men bevarede sin uafhængighed. Ærkebispestyret blev afløst af forskellige administratorer, der tilhørte de protestantiske dynastier. I de følgende år opnåede Magdeburg ry som højborg for protestantismen og blev den første større by, der udgav skrifter af Luther. I Magdeburg skrev Matthias Flacius og hans tilhængere deres anti-katolske pamfletter og Magdeburgcenturierne, hvori de hævdede, at den romersk-katolske kirke var blevet Antikrists rige.

I 1657 gennemførte borgmester og fysiker Otto Guerike (efter 1666 Otto von Guericke) sit kendte eksperiment med luftens tryk med de magdeburgske halvkugler. Byens universitet er opkaldt efter ham.

Musikgruppen Tokio Hotel blev dannet i byen.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Tysk geografiStub
Denne artikel om Tysklands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi