Emhætte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Emhætte af mærket Cylinda.

En emhætte er et apparat som sidder over et komfur, og anvendes til at suge mados og em (damp) ud af køkkenet, eller til at rense luften og sende den tilbage til køkkenet.

Emhætten har et kabinet af metal eller plast. I emhætten findes et filter, som filtrerer fedt og olie fra. Filtret kan have flere former. Det kan være fladt og sidde ved åbningen, eller det kan være cylindrisk og sidde i udluftningsrøret. Emhætter har enten et metal-, kul- eller (sjældnere) polyesterfilter.

Gnome-speakernotes.svg
Emhætte
Lyden af en emhætte

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

Kulfiltre bruges, når emhætten ikke kan sende den brugte luft udenfor. Kulfilteret kan fjerne lugt fra luften. De øvrige filtre bruges, når emhættens afkastluft kan sendes udenfor.

Når emhætter bruges i storkøkkener betegnes de ofte emfang, og har et forholdsvis større volumen. Dermed fanger de først damp-skyerne eller stegeosen, og suger den dernæst ud.

Emhætter regnes til de hårde hvidevarer.

En rapport fra 2006 angav at der var cirka 2 millioner emhætter i Danmark.[1]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Peter Svendsen; Vagn Holk Lauridsen (juli 2006), Analyser og kriterier for energimærkning af emhætter, byggende på udsugningseffektiviteten, Teknologisk InstitutWikidata Q116771873