Emil Holm (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Emil Holm
Født 14. september 1823Rediger på Wikidata
AarhusRediger på Wikidata
Død 29. december 1863 (40 år)Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Jon Gulsen BergRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Arbejdssted KøbenhavnRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Niels Emil Severin Holm (14. september 1823 i Aarhus29. december 1863 i København) var en dansk maler.

Emil Holm var søn af organist Peter Holm og Birgitte født "Stigsen".

Faren var oprindelig drejer, men viste kunstneriske anlæg og uddannede sig under Christian David Gebauer til landskabsmaler; dog dyrkede han musikken som sit hovedfag. Efter den 1. slesvigske krig udstillede han i København nogle panoramaer fra forskellige af kampene, hvortil han havde malet landskaberne, sønnen figurerne. Denne, der havde lært begyndelsesgrundene i Prins Ferdinands tegneskole i Aarhus, kom 1841 til København, blev sat i malerlære og besøgte Kunstakademiet; i 1844 vandt han den mindre sølvmedalje i dekorationsklassen, men gik derefter over til modelskolen og vandt 1849 den mindre, 1853 den store sølvmedalje og 1854 en pengepræmie.

Han begyndte at udstille 1854, væsentlig prospekter, rejste i 1857 udenlands og opholdt sig navnlig på Sicilien indtil begyndelsen af 1863. Et i 1859 hjemsendt billede, «Udsigt fra Taormina», vakte så megen opmærksomhed, at han samme år fik en rejseunderstøttelse på 400 Rigsdaler og i 1862 200 Rigsdaler, rimeligvis til hjemrejse. Efter et besøg i sin fødeby var han i færd med at genoptage sin kunstnervirksomhed, da døden bortrev ham 29. december 1863. Holm var ugift.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 7. bind, side 583,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksten henvisning[redigér | redigér wikikode]