Ephialtes fra Trachis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Ephialtes fra Trachis
Født Trakhis[1]Rediger på Wikidata
Død 480 f.v.t.Rediger på Wikidata
ThessalienRediger på Wikidata
Far Euridemo de Malis[2]Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse BondeRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ephialtes (Græsk: Ἐφιάλτης; ifølge Herodot: Ἐπιάλτης, Epialtes) søn af Eurydemus fra Malis var en græsk forræder, hvis hjælp til perserne i Slaget ved Thermopylæ var den direkte årsag til grækernes nederlag.

I et lille pas ved Thermopylæ år 480 f.Kr. havde en lille styrke på omkring 5-6.000 mand fra allierede græske bystater under anførelse af den spartanske kong Leonidas med stor succes blokeret en massive persisk hærs fremrykning mod syd. Perserne havde over tre dages kampe uden held gentagne gange forsøgt at trænge igennem de tætte græske hoplitformationer som havde påført dem store tab. Ephialtes kom da perserne til hjælp ved at vise den en alternativ rute gennem hvilke de kunne omgå grækernes stærke defensive position i det smalle pas ved Thermopylæ. Anført af Hydarne, marcherede den persiske hær efter Ephialtes anvisninger igennem et lille bjergpas og rundt om grækerne. På vejen stødte de kun på ca. 1,000 mand fra Fokis som forsvarede området men som hurtigt flygtede efter nogle mindre træfninger.

Da grækerne fik besked om persernes flankering, lod Leonidas hovedstyrken af hoplitterne fra de allierede bystater trække sig tilbage, mens han med de spartanske hoplitter (omkring 300) selv ville blive tilbage og dække deres flugt. 1,300 thespianere valgt dog efter en afstemning at blive tilbage og kæmpe med spartanerne. Alle faldt i kamp mod perserne, men holdt stand længe nok til at de resterende undslap.

Ephialtes forventede en belønning for sit forræderi, men dette kom der ingenting af da perserne senere blev besejret i Slaget ved Salamis og Platæa. Efter persernes nederlag flygtede Ephialtes til Thessalia. Ifølge Herodot blev han dræbt her af Athenades fra Trachis. Det amphiktyoniske forbund havde udlovet en dusør for hans død. Selvom Athenades, ifølge Herodot, havde dræbt ham for ikke relaterede grunde udbetalte spartanerne alligevel dusøren.

Ephialtes er for eftertiden kommet til at stå som arketypen på en forræder, selvom han ikke var den eneste græker der kæmpede på persernes og Xerxes side. I moderne græsk bruges hans navn ofte som synonym med en forræder, på lignende vis som quisling kan bruges på dansk. Desuden betyder "Ephialtes" på moderne græsk "mareridt".

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • ^ Navnet er anført på norsk bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  • ^ Navnet er anført på spansk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.