Erik Henningsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Erik Henningsen
Erik Henningsen by Elfelt.jpg
Erik Henningsen
Foto: Peter Elfelt
Personlig information
Født 29. august 1855 Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Død 28. november 1930 (75 år) Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Søskende Frants Henningsen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Elev af Adolph Hellesen, C.V. Nielsen Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Periode Det moderne gennembrud / Realisme
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Elever Julie Hullgren, Agnes Smidt Rediger på Wikidata
Kendte værker En agitator, Sat ud, Den tørstige mand Rediger på Wikidata
Bevægelse Realisme Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Det anckerske Legat (1889),
Eckersberg Medaillen (1890) Rediger på Wikidata
Signatur
Erik Henningsen signatur.jpg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Erik Ludvig Henningsen (29. august 1855 i København28. november 1930 sammesteds) var en dansk maler og illustrator. Han var bror til Frants Henningsen.

Den tørstige mand af Erik Henningsen, før 1900

Hans far, Frants Ludvig Henningsen (1820 – 1869), var grosserer. Moren var Hilda Charlotte Christine født Schou (1824 – 1880). Erik Henningsen kom tidligt i malerlære hos dekorationsmaler Adolph Hellesen. Han tegnede hos C.V. Nielsen og kom ind på Kunstakademiet i 1873, hvor han fik afgangsbevis 1877 og senere forskellige akademiske udmærkelser som årsmedalje både i 1887 og 1890, det Anckerske Legat i 1889 og i 1892 en rejseunderstøttelse på 1000 kr. På sine rejser besøgte han Tyskland, Italien, Frankrig og Holland. Som kunstner har han særlig skildret det københavnske gadeliv og vundet sig et anset navn som folkelivsmaler; han har et åbent blik for livets lyse sider, er en fortræffelig skildrer af den københavnske almue og ser på den med et vist satirisk lune, der dog er mere godmodigt end egentlig bidende. Til hans mest bekendte arbejder hører Morgen i Adressekontorets Gaard (1881) med en samling typer på københavnske tjenestesøgende, En Snevejrsdag paa Gammeltorv (1886) med en væltet droske i forgrunden, Frikvarter i Efterslægtens Skole (1887), Infanteriets Vagtparade (1888), En Grundlovsfest paa Landet (1891), Dans ved Grøndalshuset (1892) og endelig det anselige Sat ud (1892), et usædvanlig dygtigt genrebillede fra en af Københavns forstæder, i hvilket kunstneren vistnok er nået højest i psykologisk skildring.

Carl Bloch fik overdraget færdiggørelsen af Marstrands dekoration i Københavns Universitets festsal efter dennes død i 1873: Hans Tavsen beskytter bispen Joachim Rønnow, Kong Jacob af Skotland besøger Tycho Brahe og Biskop Brochmand lader den unge Peder Schumacher give prøve på sin lærdom for Kong Frederik III, Vilhelm Rosenstand malede videre i 1889 og Erik Henningsen i 1896. Således har der været fire malere om at færdiggøre malerierne i festsalen;[1]

I år 1900 udskrev bryggeriet Tuborg en plakatkonkurrence om en "dekorativ reklameplakat" i anledning af 25-års jubilæum. 1. præmien gik til maleren J.F. Willumsen. Imidlertid var det Erik Henningsens forslag, Den tørstige mand, der blev sat i produktion.[2]

Før indvielsen af Kingos Kirke i Henningsens hjemsogn på Nørrebro (1910) skænkede han et alterbillede, som stadig er i brug, forestillende hans søn på armen af Jesus. Sønnen på 4 år havde været forsvundet i krattet ved Lersøerne nær Henningsens æresbolig i Hellerup, men var blevet fundet igen efter en eftersøgning. På billedet anes den samtidige baggrund med krat, industriskorstene og arbejderboliger.[3]

5. november 1886 ægtede Henningsen Mary de Dompierre de Jonquières (født 2. maj 1858), datter af Godefroi Chrétien de Dompierre de Jonquières, kontorchef i det slesvigske ministerium, og søster til Frederik de Jonquières.

Han var Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand.

Galleri[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Carl Bruun i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 7. bind, side 351,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]