Ernst 2. af Sachsen-Coburg og Gotha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Ernst 2., hertug af Sachsen-Coburg og Gotha (født 21. juni 1818 i Coburg, død 2. august 1893 i Reinhardsbrunn ved Gotha) var hertug af Sachsen-Coburg og Gotha. Han blev hertug over dobbelthertugdømmet, da hans far døde i 1844.

Nationalhelt[redigér | redigér wikikode]

I Tyskland blev han nationalhelt for sin deltagelse i søslaget mod Danmark under Treårskrigen (den slesvig-holstenske krig) i 1849, hvor han var øverstkommanderende for de tyske forbundstropper ved Slaget i Egernførde Fjord.

Liberal politik[redigér | redigér wikikode]

Ernst 2.’s fætter Karl zu Leiningen var ministerpræsident i den provisoriske og liberale tyske regering, som det revolutionære Frankfurterparlament udnævnte i 1848.

Ernst 2.’s regeringsførelse var i begyndelsen liberal. I 1852 fik de to hertugdømmer en fælles grundlov, hvor borgerrettighederne fra Paulskirkeforfatningen blev indskrevet. Der blev indført almindelige valgret for mænd over 25 år. Desuden blev forenings- og forsamlingsfriheden sikret.

Ernst 2. var én af lederne i den liberale nationalbevægelse, der ønskede frihed og enhed for det tyske folk.

Under hans beskyttelse blev den første tyske Turn- und Jugendfest (gymnastik- og ungdomsfest) arrangeret i Coburg i 1860. Samme år holdt Deutscher Nationalverein (den tyske nationalforening) sin første generalforsamling i Coburg. I 1861 fulgte den første Schützenfest (skyttefest) i Gotha, og i 1862 blev Deutscher Sängerbund grundlagt i Coburg. Alle disse initiativer og organisationer var vigtige for den tyske nationalbevægelse.

I opposition til Bismarck[redigér | redigér wikikode]

På grund af sit nære forhold til andre fyrstehuse i Europa, bl.a. de britiske, belgiske og portugisiske kongefamilier, var Ernst 2. en ledende skikkelse i oppositionen mod Otto von Bismarcks politik. Dette forhindrede dog ikke Sachsen-Coburg og Gotha i at deltage i den preussisk-østrigske krig på preussisk side.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Ernst 2. var gift med prinsesse Alexandrine af Baden. Der blev ikke født børn i ægteskabet.

Efterfølger[redigér | redigér wikikode]

Efter Ernst 2. død i 1893 kom hans brorsøn Alfred på tronen. Alfred var søn af Ernst 2.’s kusine Victoria af Storbritannien og hans bror prins Albert af Sachsen-Coburg og Gotha.