Alfred af Sachsen-Coburg og Gotha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Alfred
Alfred-sachsen-coburg-gotha.jpg
Hertug af Sachsen-Coburg og Gotha
Regerede 22. august 189330. juli 1900
(6 år og 342 dage)
Forgænger Ernst 2.
Efterfølger Carl Eduard
Ægtefælle Maria Alexandrovna af Rusland (g. 1874)
Børn
Fulde navn engelsk: Alfred Ernest Albert
Hus Huset Sachsen-Coburg og Gotha
Far Prins Albert af Sachsen-Coburg-Gotha
Mor Dronning Victoria af Storbritannien
Født 6. august 1844(1844-08-06)
Windsor Castle, Berkshire, England
Død 30. juli 1900 (55 år)
Schloss Rosenau, Coburg, Tyske Kejserrige
Hvilested Det Hertugelige Mausoleum, Coburg
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1875

Alfred (engelsk: Alfred Ernest Albert; 6. august 184430. juli 1900) var hertug af Sachsen-Coburg og Gotha fra 1893 til 1900, hertug af Edinburgh og prins af Storbritannien.

Alfred var den næstældste søn og det fjerde barn af dronning Victoria af Storbritannien og prins Albert af Sachsen-Coburg og Gotha. I 1893 efterfulgte han sin barnløse onkel, Ernst 2., hertug af Sachsen-Coburg og Gotha, som regerende hertug i det tyske hertugdømme.

Barndom[redigér | rediger kildetekst]

Prins Alfred (til venstre) med sin storebror Albert Edward.
Oliemaleri: Franz Xaver Winterhalter (1849)

Prins Alfred blev født den 6. august 1844(1844-08-06) som det fjerde barn og den næstældste søn af dronning Victoria af Storbritannien og hendes gemal prins Albert af Sachsen-Coburg og Gotha. Han blev født på Windsor Castle i Berkshire i England og var det eneste af kongeparrets børn, der ikke blev født på Buckingham Palace i London. Han blev døbt af ærkebiskoppen af Canterbury William Howley den 6. september 1844 i det private kapel på Windsor Castle med navnene Alfred Ernest Albert.[1] I familien blev han senere kendt under kælenavnet Affie.

Ved sin fødsel var han nummer to i den britiske tronfølge efter sin ældre bror Albert Edward, Prins af Wales. De første år blev de to brødre opdraget sammen og de blev stærkt knyttet til hinanden.

Alfred fik senere en uddannelse i den britiske flåde, Royal Navy.

I 1866 blev han udnævnt til hertug af Edinburgh, jarl af Ulster og Kent.

Ægteskab[redigér | rediger kildetekst]

Hertugen af Edinburgh med sin familie i 1884.

I 1874 blev han gift med storfyrstinde Maria Alexandrovna af Rusland, eneste overlevende datter af kejser Alexander 2. af Rusland. Brylluppet stod i vinterpaladset i Skt. Petersborg.

Giftemålet blev mødt med en vis skepsis af dronning Victoria, og Maria blev aldrig særlig afholdt i England, hvor man opfattede hende som arrogant. Maria brød sig heller ikke om landet, og klagede over den dårlige mad og klimaet.

Efter hendes ankomst til landet insisterede hun på at have rang efter dronningen med henvisning til hendes status som russisk kejserdatter, hvilket dog blev hende nægtet, og hun havde rang efter den danskfødte prinsesse af Wales, Alexandra af Danmark.

Selve ægteskabet mellem Alfred og Maria blev forholdsvis ulykkeligt. Parret havde vidt forskellige interesser og holdninger og var ofte adskilt i længere perioder.

Parret fik Clarence House som dets bolig i London.

Regerende hertug af Sachsen-Coburg-Gotha[redigér | rediger kildetekst]

Hertugen af Sachsen-Coburg og Gotha med sin familie i 1890'erne.

Den 22. august 1893 døde hans barnløse farbror, hertug Ernst 2., der regerede i det lille tyske dobbelthertugdømme Sachsen-Coburg og Gotha. Da Alfreds storebror, Albert Edward, forlængst havde afsagt sig sin arveret til fordel for Alfred, efterfulgte Alfred ham som regerende hertug. Familien forlod Storbritannien for at bosætte sig i deres nye land, hvilket især var til glæde for hertuginde Maria, der nød rollen som førstedame.

I starten blev han betragtet som en fremmed og mødt med kølighed, men han opnåede efterhånden at blive populær.

Hertug Alfred døde efter en regeringstid på knap 7 år som 55-årig den 30. juli 1900Schloss Rosenau nær Coburg. Da hans eneste søn, Arveprins Alfred var død i 1899, blev han efterfulgt som hertug af sin lillebrors ældste søn, Carl Eduard.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Yvonne's Royalty Home Page: Royal Christenings" (engelsk). Arkiveret fra originalen 6. august 2011. Hentet 11. juli 2009.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Alfred
Sidelinje af Huset Wettin
Født: 6. august 1844 Død: 30. juli 1900
Titler som regent
Foregående:
Ernst 2.
Hertug af Sachsen-Coburg og Gotha
1893 – 1900
Efterfølgende:
Carl Eduard