Prins Albert af Sachsen-Coburg og Gotha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Prins Albert i 1845.
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1843

Albert af Sachsen-Coburg og Gotha (26. august 181914. december 1861), prins af Sachsen-Coburg- Gotha, prinsgemal Storbritannien, via sit ægteskab med dronning Victoria.

I perioden 29. Januar 1844 – 14 December 1861, var han arving til tronen i det tyske hertugdømme Sachsen-Coburg og Gotha.

Familie og ungdom[redigér | redigér wikikode]

Albert blev født som den næstældste søn af den regerende hertug af Sachsen-Coburg-Saalfeldt, den senere Ernst 1., hertug af Sachsen-Coburg og Gotha og hans hustru Louise af Sachsen-Gotha-Altenburg. Parret blev skilt i 1826, hvilket påvirkede Albert i hans opvækst.

Albert havde en storebror, Ernst 2., hertug af Sachsen-Coburg og Gotha. De to brødre var tæt knyttet til hinanden og de blev opdraget som tvillinger. Deres forældres skilsmisse og moderens død bragte dem endnu tættere sammen.

Prins Albert i 1840

Forlovelse og ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Albert blev gift med dronning Victoria 10. februar 1840.

Ægteskabet havde længe været under opsejling, da det var ønsket af deres fælles familie, særligt deres onkel kong Leopold af Belgien. I starten var Albert og Victoria ikke meget for ideen, men begge blev styret mod en forbindelse. Flere besøg af Albert i England bragte parret sammen, og især Victoria blev forelsket. Albert vidste, at hans liberale ideer og ønsker kunne blive realiseret via et ægteskab med dronning Victoria. Han var dog også bekymret for, om han reelt fik nogen indflydelse efter et ægteskab, eller om han blot blev dronningens mand. Albert og Victoria fik 9 børn.

Den første tid[redigér | redigér wikikode]

Albert fik en vanskelig start på sin tid i England. Han fandt hurtigt ud af, at hans position ikke indeholdt nogen politisk eller rådgivende rolle, og at selv husholdningen var styret af andre, heriblandt Victorias tidligere ansatte. Albert følte sig frustreret over dette, men Victoria mente ikke, at der var noget, der skulle ændres. Dette ændredes dog med tiden, og Albert kom til at indtage en betydelig plads i britisk politisk liv, og han blev efterhånden Victoria mest betroede rådgiver og partner.

Død og eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Albert døde i 1861, efter at han længe havde skrantet og været syg. Dødsfaldet ramte dronning Victoria hårdt, og hun sørgede resten af sit liv over ham. Hun opførte flere monumenter over ham, og hun lod alle hans rum stå uberørte hen, ligesom han havde forladt dem.

I eftertiden blev Albert husket med beundring. Han er blevet kaldt den ukronede konge på grund af sit engagement i mange aspekter af det britiske samfund.

Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi