Europæiske alarm-telefonnummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Europæiske alarm-telefonnummer
Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Krakowie 4.JPG

112 ("1-1-2"/"et-et-to"[1][2][3]) er det fælles europæiske alarmtelefonnummer, som kan kaldes uden udgift fra enhver fastnet- eller mobiltelefon. 112 går direkte til de lokale eller regionale alarmcentraler. Misbrug af 112 er strafbart – ligesom misbrug af andre alarm-telefonnumre.

Lande[redigér | redigér wikikode]

112 kan benyttes i alle 28 EU-medlemslande samt i en række andre europæiske lande, f.eks. Island, Norge, Schweiz og Ukraine. I USA og Canada virker 112 også, og det samme er tilfældet i nogle latinamerikanske lande, f.eks. Costa Rica. I Stillehavsområdet virker 112 i f.eks. New Zealand og Vanuatu.

I nogle lande kan ældre alarm-numre stadig bruges som supplement til 112. I mange EU-lande vil alarmcentralerne være i stand til at håndtere opkald på fremmedsprog.

Specielt ved opkald fra mobiltelefoner[redigér | redigér wikikode]

Alarmopkald har fortrinsret, så selv om nettet eventuelt er overbelastet, skulle opkald alligevel nå frem. Hvis man ikke har forbindelse på sin telefon og displayet viser ”Kun nødopkald”, vil opkaldet blive ledt ad den hurtigst mulige forbindelse til alarmcentralen. Selv hvis et taletidskort er tomt, kommer alarmopkald fra telefonen stadig igennem. I EU er det ikke nødvendigt at taste pinkode for at kunne foretage alarmopkald. For at undgå misbrug er det i nogle lande ikke muligt at foretage opkald til 112 fra telefoner uden SIM-kort.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Introduktionen af et fælles alarm-nummer blev besluttet af EU-ministerrådet i 1991 på opfordring fra Europakommissionen. Siden er alarm 112 gjort til en del af lovgivningen i EU og medlemslandene.

International 112-dag[redigér | redigér wikikode]

I 2007 besluttede Europarlamentet at øge kendskabet til alarm 112 ved at gøre 11. februar (11/2) til ”Europæisk alarm 112 dag”[4]. I 2008 vidste kun 22 % af den europæiske befolkning, at 112 kan bruges i hele Europa[5]. For at øge kendskabet blev der lavet en tre-parts aftale mellem Europakommissionen, Europarlamentet og Europarådet. Her blev 11/2 udnævnt til 112-dag, og på denne dag kan man lave arrangementer m.m. for at øge kendskabet til alarm 112. I 2013 var kendskabet til 112 i EU steget en smule til 27 %[6].

112 som europæisk symbol[redigér | redigér wikikode]

Det fælleseuropæiske alarm-nummer har flere integrerede funktioner. 112 bruges til kald af både politi, redningskorps og brandvæsener over hele EU – i nogle lande styres det hele fra alarmcentraler. Det fælles alarm-nummer 112 forbinder alle redningsorganisationer i EU og er et symbol på hjælp. Med det stigende kendskab og den øgede brug af 112 bliver 112 også et symbol for Europa.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]